Fyra broar fick namn efter europeiska vänorter

Ronneby Artikeln publicerades
Kommunfullmäktiges ordförande Nils Ingmar Thorell (L) och Höyangers borgmästare Petter Sortland vid träbron ovanför vattenfallet vid Bergslagen som nu har namnet Höyangebron.
Foto:Maths Olsson
Kommunfullmäktiges ordförande Nils Ingmar Thorell (L) och Höyangers borgmästare Petter Sortland vid träbron ovanför vattenfallet vid Bergslagen som nu har namnet Höyangebron.

I samband med besök från fem av Ronnebys vänorter, namngavs under lördagen fyra broar till deras ära.

För fyra år sedan namngavs en av gångbroarna i Ronneby efter tyska vänorten Schopfheim. Nu var det dags för ytterligare fyra broar att få namn efter vänorterna Höyanger i Norge, Steglitz-Zehlendorf i Tyskland, Elblag i Polen och Mäntää-Vilppula i Finland.

– Det här får symbolisera den länk som finns mellan våra städer, säger Jannike Jonasson som är internationell samordnare i Ronneby kommun.

Träbron ovanför vattenfallet vid Bergslagen fick namnet Höyangerbron, något som gladde den norska stadens borgmästare Petter Sortland oerhört mycket.

– Det här känns väldigt "käckt" och det är en mycket fin gest från Ronneby. Fint också att vi fick bron vid vattenfallet eftersom vi har så många vackra vattenfall hemma i Höyanger.

Ett ämne som särskilt diskuteras under de dagar som delegaterna från de fem vänorterna besökt Ronneby, är integration och social inkludering av nyanlända.

– Jag och många andra är väldigt imponerade över det sätt man har hanterat migration här. Där har vi mycket att lära av Ronneby, säger Petter Sortland.

Vid namngivningsceremonin höll kommunfullmäktiges ordförande Nils Ingmar Thorell (L) ett kortare tal och därefter spelade Ronneby skolorkester.

Fakta

Ronnebys tio vänorter

Höyanger, Norge

Schopfheim, Tyskland

Steglitz-Zehlendorf, Tyskland

Elblag, Polen

Mäntää-Vilppula, Finland

Slavsk, Ryssland

Aakirkeby, Bornholm

Gherla, Rumänien

Enfield, USA*

Johnsson City, USA*

* vilande samarbeten

Visa mer...