Han porträtterar människorna på ”Älgen”

Ronneby Artikeln publicerades

En koncentrerad bild av Älgbacken och människorna som bor där. Mats Sjögrens nya bok ”Mitt Älgbacken” bygger på 27-30 porträtt.

Djupintervjuer med syftet att försöka ge en så rättvis bild av bostadsområdet som möjligt. Män, kvinnor, ungdomar, svenskar och invandrare ger sin syn på Älgbacken.
– Tanken är att förmedla en nutida bild av området, även om det finns en snutt historia med i boken, säger Mats Sjögren, 40.
Han växte själv upp på Älgbacken.
I mitten av 1960-talet köpte familjen en bostadsrätt på Älgbacken.
– Det var en hel del Kockumsarbetare som erbjöds köpa lägenheter.
– Vi flyttade in 1966 när ”övre” Älgbacken var färdigbyggd, det vill säga bostadsrätterna och med en brödraskara om fyra så bodde det sex personer i lägenheten, berättar Mats, som har en ljus bild av sin uppväxt på ”Älgen” som området kallas i folkmun.
– Pingis, tennis, fotboll och naturen på bara några meters avstånd.
– Det fanns alltid något att göra och inte minst var fotbollsintresset stort.
Det gjorde att det växte fram fotbollsklubbar; Älgbackens bollklubb, Espedalen, Blasius och Fredriksberg.
– När klubbarna började föra en allt mer tynande tillvaro sökte många sig till Ronneby bollklubb.
Kvartersklubbarna fungerade nog som något av en plantskola för RBK, funderar Mats.
Han var 16 år när han lämnade föräldrahemmet och Ålgbacken. Genom åren har han pluggat mycket. I tre år studerade han musik i Kristianstad.
Men Mats försörjer sig inte på musiken.
– Nej, det blev läraryrket i stället. Jag är gymnasielärare i filosofi, historia och svenska.
Intresset för andra kulturer och integration fick honom att förra våren dra igång en filial på Älgbacken till ”Träffpunkt Hjorthöjden”.
Mats vikarierade som projektledare när Henrik Lövgren på kommunens heltidsintroduktion för nyanlända flyktingar var barnledig.
Schack blev den överskuggande aktiviteten och på den vägen är det – med seriespel som en direkt följd av det utbredda intresset för schack, inte minst bland de irakier som bor på Älgbacken.
Som den något rastlöse person han är dröjde det inte länge förrän han kastade sig in ett nytt projekt. I september i fjol samlades ett antal personer i sockenhuset i Listerby för att bilda en hembygdsförening. Initiativtagare var just Mats.
Han tycker att materialinsamlandet till boken om Älgbacken börjat bra.
– Visst finns det fördomar om området och människorna som bor här och jag blir inte förvånad om det dyker upp viss kritik under intervjuernas gång.
– Men min bild av Älgbacken är ändå att det finns en framtidstro hos många av dem som bor här, säger Mats Sjögren.
Någon gång under sommaren ska Mats bok vara klar.