De blir årets företagare i Ronneby

Gärestad Artikeln publicerades
Peter Fransson och Anna-Lena Fransson fick på tisdagen ta emot priset som Årets företagare i Ronneby från organisationen Företagarnas Willy Persson.
Foto: Jens Svensson
Peter Fransson och Anna-Lena Fransson fick på tisdagen ta emot priset som Årets företagare i Ronneby från organisationen Företagarnas Willy Persson.

Äggabodens ägare, Peter och Anna-Lena Fransson, är årets företagare i Ronneby.

Ägarparet till besöksmålet i Gärestad fick ta emot utmärkelsen under tisdagen, när Företagarna anordnade en ceremoni i Borgmästargården i Ronneby.

Makarna Fransson har bara under de senaste åren investerat och utvecklat verksamheten rejält. Och man är inte färdiga än.

– Vi hoppas kunna följa upp vår satsning på en restaurang med nya boenden som möjliggör övernattning för våra gäster, säger Peter Fransson.

– Det hade tagit oss ytterligare ett steg.

Det som tidigare var ett renodlat lantbruk är idag ett besöksmål med bland annat gårdsbutik som lockar besökare från när och fjärran.

– Det kommer besökare från exempelvis Sölvesborg och Växjö till oss för att äta middag, säger Peter Fransson.

Anna-Lena Fransson berättar att de strategiska besluten ofta fattas hemma i kökssoffan.

– Vi har många idéer och tankar kring hur vi ska gå vidare med vår verksamhet. Peter kanske är den som startar något nytt direkt samtidigt som jag funderar ett varv till, berättar hon.

Närmast väntar planeringen inför höstens samarbete som Äggaboden genomför tillsammans med Susanne Demåne i Edestad skola, Per Brunberg på Björketorps gård samt ägarparet Wachtmeister på Johannishus gods.

– Vi ligger ju bara några kilometer ifrån varandra och kan tillsammans göra något riktigt bra, säger Peter Fransson.

Fakta

Motiveringen

Årets företagare startade upp 1994 inom äggproduktion och konsultverksamhet inom jordbrukssektorn. Gårdsbutiksförsäljningen började 1995 vilket i folkmun blev Äggaboden, då äggen såldes i barnens lekstuga. Möjligheterna förändrades 2003 då man köpte gården efter att den varit i en annan släkts ägo i 150 år. Under 2010 tog man steget och anställde personal, sedan följde öppnandet av restaurangverksamheten. Verksamheten utvecklades på ett positivt sätt där det numera även finns bed & breakfast”.

Visa mer...