Här är företagarna som ligger i framkant

Ronneby Artikeln publicerades
Vissa hade blivit förvarnade, för andra kom det som en total överraskning. Här är i alla fall årets pristagare i ”Människor och företag i framkant”.
Foto: Emma Gunler
Vissa hade blivit förvarnade, för andra kom det som en total överraskning. Här är i alla fall årets pristagare i ”Människor och företag i framkant”.

Småföretagare och eldsjälar på landsbygden, välkända varumärken och en ung entreprenör uppmärksammades vid prisutdelningsceremonin ”Människor och företag i framkant”.

För tredje året i rad har engagerade entreprenörer hyllats vid en prisceremoni som ska lyfta och hylla Ronnebys kommuns driftiga och modiga entreprenörer.

Priset Årets Ronneby NU:are tilldelades i år Blekingepärlors ordförande Kerstin Magnér. Smått förvånad tog hon emot sitt pris på Ronneby Business Center under fredagen.

– Jag känner glädje och stolthet över att den tid man lägger ner uppmärksammas på det här sättet, säger hon till Sydöstran.

Överraskad blev även Elsa Carlberg som går andra året på gymnasiet. Hon trodde att hon var inbjuden till en föreläsning – men istället fick hon ett fint pris.

Årets UF-företagare i Ronneby Elsa Carlberg tillsammans med Årets Ronneby NU:are Kerstin Magnér.
Foto: Emma Gunler
Årets UF-företagare i Ronneby Elsa Carlberg tillsammans med Årets Ronneby NU:are Kerstin Magnér.

Under förra läsåret drev hon UF-företaget EC Animal Care, som tillverkade armband, där 40 procent av vinsten gick till organisationen Djurens Rätt. Ett företagande hon nu prisats för.

– Jag brinner verkligen för det här med djurens rättigheter och det här är ett bevis på att man har varit positiv och driven, säger hon.

Årets Nyföretagare i Ronneby tilldelades Helena och Joacim Johansson som driver Lantbutiken i Backaryd. De var glada över att företagare även utanför Ronnebys stadskärna uppmärksammades.

– Vi har drivit Lantbutiken i cirka 3 år men har velat växa sakta. Det känns väldigt oväntat men samtidigt blir priset en bekräftelse på att företagsamhet på landsbygden lönar sig, säger Helena.

– Ja, vi har dragit vårt strå till stacken, säger Joacim.

Olle Sand och Carl Johan Carlberg tog emot priset ”Årets Made in Ronneby” för Kockums Maskin.
Foto: Emma Gunler
Olle Sand och Carl Johan Carlberg tog emot priset ”Årets Made in Ronneby” för Kockums Maskin.

Men även ett väletablerat varumärke prisades. Kockums Maskin fick priset Årets Made in Ronneby. Carl Johan Carlberg och Olle Sand var på plats för att ta emot priset.

– Det är ett bevis för alla anställda att de gör ett bra och uppskattat jobb, säger Carl Johan Sandberg.

Fakta

Pristagare 2018

Årets Ronneby NU:are

Kerstin Magnér, Blekingepärlor

Motivering: ”Genom sitt stora engagemang med att lyfta fram och synliggöra småföretagare på landsbygden inom konst, hantverk och kultur skapar hon förutsättningar för en positiv näringslivsutveckling i Ronneby kommun”.

 

Årets Made in Ronneby

Kockums Maskin AB

Motivering: ”Verksamheten är i huvudsak inriktad mot bearbetning av gjutgods där även tillverkning och konstruktion av prototyp och modellframtagning ingår.Som namnet antyder så är verksamheten en fortsättning av en långvarig industritradition väl knuten till Ronneby. Ett av landets mest välkända varumärken där produktsortimentet har varierat. Företaget har en betydande exportandel och gör stora investeringar för framtiden.

Företaget driver även en aktiv rekrytering för att öka andelen kvinnor i produktionen samt ökad mångfald och integration. Samverkan med Teknikcollege för att attrahera ungdomar till teknik-och verkstadsutbildning är också områden där företaget visar på ett stort engagemang”.

 

Årets UF-företag i Ronneby

Elsa Carlberg, EC Animal Care UF

Motivering: ”Med egendesignade och egentillverkade armband i två olika färger där 40% av vinsten donerats till organisationen Djurens Rätt har EC Animal Care UF visat på engagemang och driv. UF-företaget har byggt upp ett stort nätverk och lärt sig värdesätta sina rådgivare och använt sig av de kontakterna på ett professionellt och effektivt sätt”.

 

Årets Nyföretagare i Ronneby

Helena och Joacim Johansson, Lantbutiken i Backaryd AB

Motivering: ”Att få fler företag som startas utanför stadskärnan är extra viktigt för att hela kommunen ska leva. Helena och Joacim Johansson har genom sitt mod och beslutsamhet bevisat att det går att driva framgångsrika företag inom handel även om man inte finns nära centrum. Deras fantastiska lantbutik har nu verkat i två år och redan blivit ett välkänt varumärke”.

Visa mer...