Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

”Husbilsintresset har exploderat det senaste åren”

Att äga husbil är i dag allt vanligare.
På Järnaviks camping samlades i helgen 44 husbilar från olika delar av landet.
Där fick de umgås, knyta nya kontakter och lära sig ett och annat om husbilslivet.
Järnavik • Publicerad 3 maj 2018
Göteborgsgänget som de gärna kallar sig letade sig till Järnaviks camping under helgen.
Göteborgsgänget som de gärna kallar sig letade sig till Järnaviks camping under helgen.Foto: Per Widerberg

Att äga husbil blir allt populärare i Sverige. I dag finns det drygt 100 000 registrerade husbilar i landet och intresset bara ökar. Friheten att kunna ta sig vart man vill utan att hindras av tillgångar till vatten, el och toalett är för de flesta anledningarna till att skaffa husbil. På Järnaviks camping samlades under helgen 44 olika husbilsägare från olika delar av Sverige för en träff.

– De får umgås med varandra, byta erfarenheter och få en massa information via programpunkter som vi styrt upp, säger Jens Jernmark, en av tre ansvariga för träffen.

Annons

På ett forum på hemsidan Husbilskompisar.se kom idén för ett ex antal år sedan upp om att arrangera olika träffar i landet för de med husbilar. En gång tidigare har träffen varit på Järnaviks camping och nu tyckte man att det var dags igen.

– Platserna blev fulltecknade redan första dagen när vi skickade ut anmälningar. Vi träffade här år 2010 senast och nu var det dags igen. Husbilsintresset har exploderat de senaste åren och det är jätteroligt att så många anmäler sig till träffarna.

I takt med att intresset för husbilar ökar ställs mer krav på kommunerna i landet. Ställplatserna är inte allt för många och när campingarna stänger för säsongen blir det svårt för husbilägarna att hitta platser att tömma grå- och svartvattnet. Här vill husbilsägarna att Sverige ska snegla mer på hur Tyskland och Frankrike gör.

– Sverige är lite efter i infrastrukturen. I Tyskland och Frankrike finns det ställplatser i princip överallt. Så är det inte i Sverige och vi jobbar för att kommunerna ska lägga mer vikt vid oss. Vi kräver egentligen inte mycket mer än att det ska finnas ställplatser tillgängliga med både tillgång till el och vatten, säger Peter Andersson som är en av besökarna på husbilsträffen och fortsätter;

– Vi betalar gärna för oss, men då måste också ställplatserna hålla måttet.

Peter Andersson och hans ”Göteborgsgäng” tillbringar mycket av sin tid ute på vägarna i sina husbilar.

– Vi brukar åka ner till Spanien över vintrarna och på sommaren åker vi mycket i Tyskland och Frankrike. Det finns egentligen ingen gräns på vart man kan åka med en husbil.

Husbilsträffar ser han som mycket positiva.

– Man knyter kontakter och delar erfarenheter med andra människor. Det är kul att se hur populärt det har blivit.

På sommaren är det högtryck i Sverige på campingplatserna och det är därför Andersson väljer att åka i Europa i stället.

Annons

– Det är omöjligt att få en plats i Sverige under sommaren, allt är bokat flera månader innan. I Frankrike och Tyskland är det lättare, därför väljer vi gärna att åka dit i stället.

– Vi uppmanar gärna andra med husbil att åka ut i Europa. En husbil kostar mycket pengar och då är Sverige nästan för litet. Det är dumt att inte ta chansen och det är något vi delar med oss av när vi är här.

Jens Jernemark, Bing-Ove Colin och Stefan Nilsson är hjärnorna bakom träffen.
Jens Jernemark, Bing-Ove Colin och Stefan Nilsson är hjärnorna bakom träffen.Foto: Per Widerberg
Per WiderbergSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons