I dag är massage ett behov

Ronneby Artikeln publicerades
Madeleine Gustafsson, certifierad massör som driver Somasensus.
Foto: Stina Pettersson
Madeleine Gustafsson, certifierad massör som driver Somasensus.

När Madeleine Gustafsson började som massageterapeut var det inget vanligt yrke. I dag är det fortfarande ett bristyrke men kundkretsen är stor. Fler unnar sig nämligen massage.

Det var när Madeleine Gustafsson var mammaledig som hon började fundera på att göra något annat än att jobba i Ica-butik. När butiken sedan lades ner fick hon chansen att ta reda på vad hon verkligen ville göra. Efter att en nära vän uppmanat henne att gå en massagekurs upptäckte hon vad det var och utbildade sig till massageterapeut. I dag är hon certifierad massör, medicinsk massageterapeut, holistisk livscoach och utbildar andra massörer. Hon har masserat i 14 år och drivit eget i sin nuvarande lokal i 10.

När hon utbildade sig till massör var det inte vanligt med massage.

– Då sa folk fortfarande "vad är det för något konstigt"?, berättar Madeleine.

Sedan dess har intresset ökat. Nu är massage inget udda utan snarare efterfrågat. Det behövs fler massörer. I dag går allt från barn till kvinnor och män på massage.

– Jag möter nya ansikten hela tiden, även de som aldrig har varit på massage, säger hon.

Madeleine tror att det beror på att ohälsan är mer synlig framför allt den psykiska. Fler vågar prata om psykisk ohälsa.

Hon jobbar med massage på ett holistiskt sätt. Enligt Madeleine kan spänningar i kroppen både vara fysiska och psykiska. Massagen ger lugn och ro. Dessutom behöver vi enligt henne beröring. Under en massage frigörs hormonet oxytocin som minskar stress. Blodcirkulationen ökar och spänningar i kroppen släpper. Massage skapar också kroppsmedvetenhet.

– När du får massage händer det mycket i kroppen. Allt sätts i gång och det är bra.

Madeleine upplever att fler behöver massage på grund av sina arbeten. De behöver släppa tankarna på jobbet.

– Många av mina kunder har jobb som är intellektuella, få har kroppsarbeten eller fysiska jobb. Vi är hjärntrötta i dag, inte kroppströtta.

Hon tycker att vi behöver ta bättre hand om oss själva och prioritera kroppen. Enligt henne tror många att de måste göra tio hälsoåtgärder varje dag för att må bättre men du behöver inte göra allting på en gång, det viktiga är att börja någonstans. Hon råder dig också att lyssna på dina signaler. Hur mår du, har du ont, är det något i kroppen som inte är som det ska?

 

Fakta

Tips

Madeleines tips för att ta hand om sig lite extra hemma i vardagen:

• Massera varandra.

• Använd en spikmatta för att få i gång blodcirkulationen.

• Stretcha.

• Läs böcker och lyssna på poddar om hälsa.

• Testa andra hälsoformer.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.