Alliansen styr vidare i Ronneby

Ronneby Artikeln publicerades
Anna Carlbrant (RP), Willy Persson (KD), Roger Fredriksson (M), Kenneth Michaelsson (C) och Roger Gardell (L) meddelade under måndagen att de styr vidare i Ronneby i fyra år till.
Foto: Mattias Mattisson
Anna Carlbrant (RP), Willy Persson (KD), Roger Fredriksson (M), Kenneth Michaelsson (C) och Roger Gardell (L) meddelade under måndagen att de styr vidare i Ronneby i fyra år till.

Allianspartierna och Ronnebypartiet styr vidare i Ronneby i fyra år till – det har Sydöstran redan berättat.

Man ser ett underlag för att köra vidare vid rodret – trots att man saknar majoritet i kommunfullmäktige.

Närmast väntar en ommöblering i den politiska organisationen.

Sydöstran kunde redan i fredags avslöja att det blir ett minoritetsstyre i Ronnebypolitiken i ytterligare fyra år.

Under måndagen anordnades en presskonferens där man formellt presenterade sina planer för de kommande fyra åren.

– Vi ser inget annat alternativ i Ronnebypolitiken som gör anspråk på makten, de rödgröna har meddelat att man blir kvar i opposition. Därför kör vi vidare i fyra år till, säger kommunalrådet Roger Fredriksson (M).

Fredriksson stannar alltså kvar i tjänsterummet i Ronneby stadshus och rattar kommunen under en tredje mandatperiod, med stöd av Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna samt Ronnebypartiet som tillsammans innebär 18 mandat i kommunfullmäktige.

– Vi har fungerat bra i minoritet i åtta år och ser möjligheter att fortsätta med det, med en gemensam ambition att utveckla Ronneby, säger vice kommunalråd Kenneth Michaelsson (C).

Valresultatet innebär att en prekär situation uppstått när det gäller fördelningen av mandat i kommunstyrelsen, som mellan 2014-2018 haft 15 platser.

Enligt valresultatet ska alliansblocket ha fem mandat och samma antal gäller för de rödgröna partierna. Sverigedemokraterna ska med nuvarande politiska organisation ha fyra mandat.

Lottning hade kunnat få avgöra om alliansblocket eller S, V och MP skulle få det femtonde mandatet, och därmed ett möjligt övertag i viktiga omröstningar.

Den situationen vill alliansstyret undvika – genom att möblera om i den politiska organisationen.

– Vi kommer i samråd med andra partier försöka få igenom en ny politisk organisation, säger Roger Fredriksson.

Det betyder att ni minskar antalet platser i kommunstyrelsen från 15 till 13?

– Det får utkristalliseras framöver. Vi räknar med att kunna lämna besked om det i slutet av denna veckan eller i början av nästa, säger Centerns Kenneth Michaelsson.

En minskning av antalet ks-platser till 13 stycken skulle ge fördelningen fem platser till alliansen, fem till de rödgröna samt tre till SD.

Det ger alltså ändå per automatik inte tillräckligt stort underlag för alliansen driva igenom sina förslag i kommunstyrelsen.

– Situationen är inte ny, vi gör som vi gjort tidigare och lägger fram våra förslag. Skulle vi förlora en omröstning får de partier som röstat emot förklara varför, säger Kenneth Michaelsson.

Även antalet platser i kommunstyrelsens arbetsutskott – den kommunala politikens absoluta maktcentrum – kan bli färre.

Efter förra valet utökades församlingen till totalt åtta platser, inklusive en så kallad insynsplats utan rösträtt för Ronnebypartiets Anna Carlbrant.

Hon ser nu ut att mista den platsen när antalet stolar i ksau bantas till fem stycken. Där blir fördelningen i så fall två alliansplatser, två platser till de rödgröna samt en till SD.