Invigning följdes av spadtag

Ronneby Artikeln publicerades
Roger Fredriksson, Stefan Hermansson och näringslivschef Torbjörn Lind sätter spaden i jorden på den plats där en biogasmack står klar i slutet av året. Hermansson arbetar samtidigt för sametableringar med bland annat en snabbmatkedja. 3 bilder
Foto:Mattias Mattisson
Roger Fredriksson, Stefan Hermansson och näringslivschef Torbjörn Lind sätter spaden i jorden på den plats där en biogasmack står klar i slutet av året. Hermansson arbetar samtidigt för sametableringar med bland annat en snabbmatkedja.

Först klipptes invigningsbandet till det nya möbelvaruhuset.

Sedan gick man, med en lånad spade, vidare till granntomten.

Där togs första spadtaget för en ny knutpunkt för alternativa drivmedel, som kommer att följas av en snabbmatrestaurang.

– Det är så här vi jobbar i Ronneby numera, det är snabba ryck, säger kommunstyrelsens ordförande, Roger Fredriksson, som har svårt att inte vara småmallig den här soliga fredagen i september.

– Vi har fått fem intresseanmälningar om nyetablering bara sedan i tisdags, när Svenskt Näringslivs kommunranking presenterades, fortsätter han. Ronneby når plats 122 i rankingen, vilket är bäst i Blekinge.

Möbelmästarnas varuhusöppning lockade en strid ström av besökare till det som Ronneby kommun under två-tre års tid har lanserat som ett "handelsområde". Och nu börjar det uppenbarligen röra på sig på etableringsfronten. Viggenplanet och de befintliga verksamheterna kommer att få flera nya grannar framöver.

Under invigningen observerades Patric Persson, som driver Elonbutiken i Ronneby, med en ritning i högsta hugg på fältet intill Möbelmästarna. Som Sydöstran avslöjade härom veckan planerar han att bygga en ny Elonbutik i Viggenområdet under nästa år.

Kort efter bandklippningen hos kommunens nya möbelhandlare, Möbelmästarna som drivs av Jonas Karlsson, sprang kommunens näringslivschef Torbjörn Lind bort till trävaruhandeln Woody och lånade en spade.

Han och kommunalrådet vandrade sedan norrut i Handelsområde Viggen, som det numera kallas. På andra sidan gatan från Mekonomen sett väntade entreprenören Stefan Hermansson, vars biogasmack börjar byggas på måndag.

– Jag räknar med att driftsättning någon gång i november eller december, säger Stefan Hermansson, som samtidigt arbetar för att flera andra företag ganska snart ska sametablera sig vid biogasmacken.

– Jag vill först och främst skapa en knutpunkt för alternativa drivmedel, alltså utan bensin och diesel, mitt i Blekinge. Då pratar vi, förutom biogas, även om el och drivmedel till vätgasbilar. Diskussioner pågår med både stora och mindre aktörer i den branschen.

– Att ladda sin elbil tar omkring en halvtimme. Då vore det bra om man kan äta en bit under tiden. Därför förhandlar jag just nu med tre olika snabbmatsaktörer som visat intresse för att starta verksamhet här, säger Stefan Hermansson.

Matkedjan Subway har tidigare bekräftat sitt intresse för Ronneby. Hamburgerkedjan Max har också pekats ut som möjlig framtida aktör i Viggenområdet.

Hur lång tid kan det ta innan allt är klart?

– Min målbild är att avtalen med de andra aktörerna blir klara under 2017.