Traveling John gör högstadieturné genom Blekinge

RONNEBY Artikeln publicerades
Traveling John.
Foto:Mattias Mattisson
Traveling John.

John Dunsö hoppade av Billie the Vision and the Dancers för att göra verklighet av drömmen om ett soloprojekt. Han drog till USA för att utforska både sig själv och sitt skrivande. En resa som Blekinges högstadieelever nu får ta del av - och som resulterat i hans självbetitlade debutalbum.

Första gången John Dunsö stod på scen var i Snäckebacksskolans aula. Han var 13 år och så nervös att svetten droppade från hans armbåge.

– Jag och Frej Larsson stod på scen under namnet Royal Gokarts. När vi spelade första låten var det någon som började skrika att vi var dåliga och skulle gå av scenen. Då skrek Frej tillbaka "Kom upp och gör det bättre själv då!". Det blev knäpptyst i publiken, minns han tillbaka.

Nu, drygt 20 år senare, är John Dunsö tillbaka på den scen där allting började. På uppdrag av Musik i Blekinge påbörjade han förra veckan en 50 spelningar lång högstadieturné. Konserterna började i Ronneby för att nu dra vidare mot Karlshamn och Sölvesborg.

– Jag känner mig väldigt ärad som får göra det här och det har gått jättebra. Jag tror att många har fördomar om en högstadieturné, att det ska vara livat, men de flesta har suttit som ljus och lyssnat. Jag känner mig oerhört peppad.

– Skillnaden mellan detta och en vanlig spelning är att eleverna inte köpt en egen biljett. Nu vet de inte riktigt vad de ska få, vilket är extra spännande.

Men ämnet som spelningarna cirkulerar kring hade kanske blivit något annat om det inte vore för den där USA-trippen. Under 2010 hoppade han av indiepopbandet Billie the Vision and the Dancers för att göra verklighet av en gammal dröm; åka ut på en lång resa och göra ett soloalbum.

Han sparade ihop lite pengar och drog över Atlanten med gitarren som, så gott som, enda sällskap. Det han upplevde, kände, såg och mötte har blivit till låtar på hans första album. Det var också under USA-resan som artistnamnet Traveling John föddes. När han nu spelar för Blekinges högstadieungdomar är det den perioden som står i fokus.

– Men jag vill inte stå där och berätta för dem hur saker och ting ligger till, eller hur belönad jag känner att jag blivit för att jag vågade ta steget.

Istället vill han förmedla att han känner sig glad över sitt beslut - och att det fått honom att växa som människa.

– Sedan tänker jag att eleverna får göra vad de vill med det. Något kanske tycker att jag är en idiot som inte skaffat mig ett riktigt jobb. En annan kanske tycker att det är vackra gitarrplock och en tredje kanske sitter och sover över en stol.

Själv minns han högstadietiden som en period då han upplevde allting väldigt starkt. Många känslor är förknippade med den tiden.

– Den åldern är väldigt klurig och jag hade inte så många kompisar. Men när jag gick i åttan fick jag en kompis som fortfarande är en av mina närmaste vänner. Då förändrades allt. Och i slutet av nian, ja då kanske jag blev kär och då kastades livet om igen.

Att Blekinge har med musikprogram för eleverna i läroplanen tycker han är väl förvaltade pengar.

– Jag tycker det är viktigt, kanske mer än någonsin, att ungdomar får ta del av musik och kultur. Om det sedan är jag, eller någon annan som spelar, spelar mindre roll.

Efter högstadieturnén fortsätter arbetet med debutalbumet, som troligtvis får det självbetitlade namnet Traveling John. Den första singeln, Stars, släpptes i våras och följs upp av flera nya låtar innan hans efterlängtade fullängdare kommer ut innan sommaren.

– Nästa singel släpps i januari och sedan kommer det några till tätt inpå varandra. Men varenda ton, jag i princip allt, är inspelat. Den kommer att vara färdig när det är dags.

FAKTA

John Dunsö

Bor: Malmö. Uppvuxen i Saxemara.

Ålder: 34

Gör: Musiker

Aktuell: Turnerar för högstadieungdomar i Blekinge

Musikalisk förebild: Paul Simon för gitarren, Bob Dylan för texterna och Håkan Hellström för svänget

Bästa skolminne: När jag fick godkänt i franska trots att jag inte kunde ett ord

Visa mer...