Södra lämnar Kallinge – säljer till tyskt bolag

Ronneby Artikeln publicerades
Cirka 80 anställda berörs när Södra Wood i Kallinge får en ny ägare.
Foto: Mattias Mattisson
Cirka 80 anställda berörs när Södra Wood i Kallinge får en ny ägare.

Södrakoncernen har för avsikt att lämna Kallinge. Södra Woods produktionsenhet och lager får ny ägare – tyska Sörnsen Holzleisten.

De anställda informerades före lunch på torsdagen. Även trägolvstillverkaren Berg & Berg ska säljas.

Affären bekräftar ytterligare tyska Sörnsen Holzleistens pågående affärsstrategi i norra Europa. Företaget har de senaste åren köpt upp enheter som tidigare ingick i Södra Wood.

2016 tog man över en produktionsanläggning i småländska Grimslöv och året efter sålde Södra sin verksamhet i Norge till den tyska koncernen, som också förvärvat en enhet i Litauen. I det senaste köpet ingår också Södras anläggning i Umeå.

– Övertagandet av Kallinge och Umeå ger Sörnsen en större marknadsandel där de med en konkurrenskraftig produktion och vår starka sälj- och distributionsorganisation kan utveckla den interiöra affären på ett positivt sätt.

– Genom förvärvet skapar Sörnsen ett starkare, stabilare och mer konkurrenskraftigt företag, säger Peter Karlsson, segmentschef Södra interiör.

Sörnsen Holzleisten har fabriker i Tyskland och Estland där man producerar lister som säljs över hela världen. Koncernen omsätter över 70 miljoner euro.

Affären berör Södras produktion och lager i Kallinge.
Foto: Jens Svensson
Affären berör Södras produktion och lager i Kallinge.

Södra Wood meddelade under fjolåret att man avvecklar sin verksamhet i Ronneby och koncentrerar produktions- och lagerverksamheten till lokalerna i Kallinge.

Under de senaste åren har också investeringar skett i Kallinge.

– Vi får genom förvärvet egen produktion av panel och massiva golv vilket stärker vårt kunderbjudande ytterligare. Namnet på vår skandinaviska affärsverksamhet är S Wood, säger Robert Sörnsen, vd för Sörnsen Holzleisten.

Cirka 80 anställda i Kallinge berörs när Södra Wood får tyska ägare. De anställda informerades vid ett stormöte före lunch på torsdagen. Övertagandet sker 1 september och MBL-förhandlingar inleds omgående.

Södrakoncernen meddelar samtidigt att man har för avsikt att sälja även Berg & Berg i Kallinge, där man tillverkar trägolv.

– Vi har genomfört en strategisk översyn av verksamheten och kommit fram till att vi avslutar den interiöra verksamheten. Kvar efter den senaste försäljningen är enbart Berg & Berg i Kallinge, som vi har för avsikt att hitta en köpare till.

– Detta innebär att Södra därmed avslutar den del av verksamheten som finns inom interiörträ-segmentet, säger Södra Woods affärsområdeschef Jörgen Lindquist.