Kommundirektören om drunknings-missen: "Det skulle ha gått fortare"

RONNEBY Artikeln publicerades
Foto:Saga Miketinac

Kommunens krisgrupp skickades inte ut i tid vid förra veckans drunkningsolycka då en 14-årig pojke miste livet. Nu ska händelsen utvärderas för att se om kommunen brustit i sin krishantering.

Som Sydöstran tidigare berättat skickades kommunens krisgrupp, Posum, ut för sent vid den tragiska drunkningsolyckan vid Persborgsgölen i förra veckan.

Det var istället räddningstjänst och polis som fick ge stöd åt pojkens kamrater på plats.

Att krisgruppen uteblev beror på att det tog för lång tid att få tag i personerna som ingår kommunens krisgrupp för psykosocialt omhändertagande. När informationen väl nått ut hade anhöriga redan lämnat platsen.

Enligt Ronnebys kommundirektör Magnus Widén ska händelsen nu utvärderas för att visa om kommunen brustit i sin krishantering.

– Vi gör alltid en utvärdering tillsammans med polis och räddningstjänst där vi samlas kring den aktuella frågan. Vi måste titta på vad som var bra och var som var dåligt och skruva det till något bättre.

– Sedan kanske inte Posum hade gått in i händelsen i alla fall. Posum är mer för psykosocialt omhändertagande och inte vid akuta händelser.

Så fredagens händelse var kanske inget för Posum, menar du?

– Jag kan inte detaljerna men hade räddningsledaren på plats tyckt att det var akut så hade han eller hon vänt sig till socialjouren.

Men en krisgrupp ska man väl kunna få tag på?

– Ja, man ska kunna få tag i de medarbetare som finns aktiverade på listan. Det skulle ha gått fortare. Men vad som var rätt eller fel får som sagt utvärderingen visa.

Borde det finnas en jourlista för krisgruppen?

– Det är mycket möjligt men det är lite tidigt att svara på det. Kanske ska det finnas fler funktioner knutna till Posum eller finnas direktingångar till ideella organisationer.