Kommunen anmäler sig själv

Ronneby Artikeln publicerades
Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Ronneby kommun anmäler sig själv till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, sedan en patient fått en felaktig mängd medicin doserad.

Enligt kommunens äldreförvaltning har en patient under en längre tid fått en felaktig insulindos.

Anledningen var att läkarordinationen inte följdes upp och utvärderades. Den medicinskt ansvariga sjuksköterskan bedömer händelsen som så allvarlig att en anmälan nu har skickats in.

”Trots den uppenbara risken för allvarliga skador har patienten ifråga har inte fått några bestående men av feldoseringen”, uppger Ronneby kommun. Patientens anhöriga ska ha underrättats om det inträffade.

Ronneby kommun meddelar att man efter händelsen har vidtagit flera åtgärder. Rutiner kring läkemedelshanteringen har granskats och en felkälla har kunnat upptäckas och elimineras.

Man upphör med att använda handskriva doseringskort och övergår till den digitala läkarordinationen.

All personal och chefer har fått genomgå utbildning i läkemedelshantering.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.