Kommunen får nytt naturreservat

Ronneby Artikeln publicerades

Länsstyrelsen har beslutat att bilda ett nytt naturreservat väster om Ronneby Airport.

Syftet är att bevara ett av Blekinges bästa exempel på skogsbete med lång kontinuitet.

Blekingeborna kommer att få ett nytt naturreservat att njuta av.

Det 12 hektar stora området har fått namnet Naturreservat Skarup och ligger cirka två kilometer väster om flygplatsen i Kallinge.

Enligt Länsstyrelsen Blekinge är området ett av länets bäst bevarade trädklädda betesmark.

Här finns bland annat grova vidkroniga ekar och täta grupper av hassel. Gran och tall dominerar i området men här finns även slån, en och nyponros. På vissa håll finns det rikligt med björnbär. Här har också den rödlistade vedskalbaggen grönhjon sin troligtvis starkaste population i länet.

”Genom detta beslut ges goda förutsättningar att ta ett helhetsgrepp över området för att bevara, vidareutveckla, vårda och lyfta fram Skarups biologiska och kulturhistoriska bevarandevärden”, skriver Länsstyrelsen Blekinge i sitt beslut.

Fastigheten tillhör i dag Allmänna arvsfonden och fastställdes av regeringen som Natura 2000-område år 2002.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.