Konst som väcker känslor

Ronneby Artikeln publicerades

Det var när keramikern Gunilla Söderström Hallström fick till den perfekta blodröda nyansen i en skål som hon insåg att utställningen på Mor Oliviagården skulle bli av.– Jag hade haft en besvärlig period, men lyckades hämta kraft inifrån, säger hon.

Hästar, en katt, en man och en kvinna i samma form, för evigt sammanflätade i ett stycke. Skålar. De är gjorda med stor omsorg och innerlighet. Gunilla Söderström Hallström, Keramik Skärvan i Edestad, är perfektionist.– Jag måste själv tycka om det som jag gör, blir det inte perfekt slänger jag det och börjar om. Från varje bränning behåller jag ett par tre saker bara, säger hon.Glad dagDet senaste året beskriver hon som en besvärlig period med mycket sorg i privatlivet.Skapandet blev lidande, inget hon gjorde blev tillräckligt bra. Enligt henne själv. Ibland tvivlade hon på att utställningen, som hade vernissage i lördags, överhuvudtaget skulle kunna bli av.Vändpunkten kom med en skål, där nyansen och formen blev alldeles rätt. Efter det var skaparglädjen tillbaka.– Jag är oerhört glad över att stå här idag, säger hon.ÅtervändareHon får sällskap av Gert Lindkvists oljemålningar, figurativa såväl som abstrakta.Han bor i Ängelholm men är född i Kullåkra och tycker att det värmer lite extra i hjärtat att få ställa ut i hemtrakterna.
Vad får han inspiration ifrån?
– Det här med att vänta på inspiration är blaj, det är bara att ta fram en vit duk och börja måla. Jag tänker ofta på en färg, sen får jag se vad det blir. Ofta är det bestämt, det pockar på, men man får styra själv om det ska bli något av det, säger han.Hallströms och Lindkvists verk kan ses på Mor Olivagården till 27 oktober.