Publicerade bild på anställd i slöja – politiker polisanmäls

Ronneby Artikeln publicerades
Tomas Lundberg tog en bild på en butiksanställd och publicerade den på Facebook med kommentaren att butiken "hånar islamisternas offer". 2 bilder
Foto:Jens Svensson
Tomas Lundberg tog en bild på en butiksanställd och publicerade den på Facebook med kommentaren att butiken "hånar islamisternas offer".

Lokalpolitikern Tomas Lundberg publicerade en bild på en butiksanställd som är klädd i slöja.

Butiken "hånar islamisternas offer", skriver han på Facebook.

Enligt terrorismforskaren Magnus Ranstorp är påståendet befängt och rasistiskt. Politikern har nu polisanmälts för hets mot folkgrupp.

Den gångna helgen publicerade Tomas Lundberg, tidigare förtroendevald politiker för Sverigedemokraterna i Ronneby men nu så kallad politisk vilde, en bild på en kvinna som bär hijab - slöja.

Lundberg var kund i en butik i Ronneby och reagerade kraftigt. Han tog en bild på kvinnan, publicerade den på sin Facebooksida och skrev att butiken "hånar islamisternas offer" när man låter personal bära slöja.

– För mig representerar slöjan dem som kör över och spränger ihjäl folk, säger Tomas Lundberg till Sydöstran.

Publiceringen har väckt kraftiga reaktioner på bland annat sociala medier och krav om att bilden ska tas bort har riktats mot politikern. Många anser att han hänger ut en oskyldig människa. Men Tomas Lundberg vägrar att radera inlägget.

– Jag hänger inte ut henne, hon är ett exempel på en bricka i ett större spel. Jag hade reagerat likadant om hon haft fornnordisk klädsel på sig.

– Bilden visar på det kvinnoförtryck som kommer med islamiseringen av vårt samhälle.

Tomas Lundberg har polisanmälts för Facebookinlägget. Anmälan rubriceras hets mot folkgrupp, ärekränkningsbrott samt förtal. En åklagare ska nu besluta om en förundersökning ska inledas.

– Det får jag ta, i så fall, säger Lundberg.

Magnus Ranstorp arbetar på Försvarshögskolan i Stockholm och har under decennier forskat kring internationell terrorism.

Han tillbakavisar politikerns påstående som befängt och rasistiskt.

– Han får så klart tycka så, men jag tror att han hade varit förtjänt av en grundkurs i vad islam är. Man måste skilja på islam som trosbekännelse och den salafistiska jihadism som rör IS och al-Qaida.

– Man siktar helt fel när man blandar ihop dessa två, det är en förkastlig kommentar, säger Magnus Ranstorp till Sydöstran.

Enligt terrorismforskaren kan det sekulära svenska samhället i regel väldigt lite om religioner.

– Drar man så radikala slutsatser visar det på en okunskap, det är tillbaka till skolbänken som gäller. Det är problematiskt, inte minst för dem som utövar sin religionsfrihet. I det här fallet är kvinnan ett offer, hon har utsatts för ett påhopp, säger han.

Tomas Lundberg, hur hade du reagerat om en liknande bild på din dotter hade publicerats på Facebook utan hennes tillåtelse?

– Självklart hade jag tyckt att det varit jättejobbigt. Men det är dumt att provocera med religiös klädsel. Låt oss mötas som medmänniskor i stället.

Ägaren till den aktuella butiken säger så här:

– Att man gör så här mot vår personal, det är inte okej, vi står upp för henne. Vi har försökt få Facebook att ta bort inlägget, men ännu utan resultat.

Tidigare i år uteslöts Tomas Lundberg ur Sverigedemokraterna av partistyrelsen. Beslutet kom efter en längre tids konflikt med andra företrädare för partiet, som bottnade i uttalanden som Lundberg gjort.