Kulturskola hotas av nedläggning: ”Eleverna är oroliga”

Ronneby ,
Kulturskolan har i dag cirka 375 kursdeltagare inom dans, bild, drama/scenkost och musik.
Foto: Maths Olsson
Kulturskolan har i dag cirka 375 kursdeltagare inom dans, bild, drama/scenkost och musik.

Kulturskolan hotas av nedläggning när utbildningsnämnden flaggar för kraftiga besparingar.

Något som kan leda till dramatiska försämringar för den unga kulturen, menar kulturskolechef Suzi Koken Knutsson.

Som en del i att rädda utbildningsförvaltningens stora underskott har Ronnebys skolpolitiker förslagit att delar av den kommunala kulturskolans verksamhet ska läggas ner. Detta så snart som i januari 2020.

Utbildningsnämnden röstade i juni igenom ett förslag om att skolans verksamheter bild, dans, drama och scenkonst ska sparas bort. Om förslaget klubbas igenom senare i höst kommer bara musik att vara kvar – och där ska deltagaravgiften fördubblas.

Kulturskolans chef, Suzi Koken Knutsson, vittnar om en tung terminsstart för både elever och personal.

– Personalen har börjat träffa barnen i den frivilliga verksamheten den här veckan och gör allt vad de kan för att jobba som vanligt och bemöta elevernas frågor på ett bra sätt.

– Men det är tufft. Man kan inte göra någon grovplanering för läsåret utan måste ta höstterminen för sig.

Kulturskolechef Suzi Koken Knutsson.
Foto: Emma Gunler
Kulturskolechef Suzi Koken Knutsson.

Nu är beslutet inte taget, men hur går tankarna bland eleverna?

– En del elever är givetvis oroliga. Någon har sagt att; ”det bara är här på kulturskolan som jag känner mig hemma, här accepteras jag och här finns mina kompisar”.

– Och det är det som är bekymret, att eleverna inte vet vart de kan vända sig om verksamheten försvinner. Deras aktiviteter finns inte kvar inom kulturen.

I dag har den kommunala kulturskolan 375 deltagare fördelat på de olika kurserna, men över 4 300 barn mellan 3 och 16 år tar del av skolans pedagogiska program under ett läsår. Detta genom bland annat föreställningar ute på skolorna.

– Det kommer verkligen att kännas i kommunen om kulturskolan läggs ner, säger Suzi Koken Knutsson.

Redan tidigt i somras startade en namninsamling för att rädda Kulturskolan. I skrivande stund har 934 personer skrivit under. Samtidigt ordnar Riksförbundet unga musikanter, Rum Blekinge, en manifestation för att rädda kulturskolan, i morgon lördag. Kampen om kulturskolan är med andra ord långt från över.

Suzi Koken Knutsson säger till Sydöstran att hon står bakom budskapet.

– Det finns ett stort värde i att ha en kulturskola.

– Skolverket har bestämt att vi ska jobba mer med digitalisering, vilket vi gör, men det här med hantverk och att använda kroppen är också en viktig sida att utveckla. Vi kan inte bara vara digitala människor.

– Det handen gör berör både hjärna och hjärta.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.