Erbjuder stödsamtal efter drunkningsdöd

Ronneby Artikeln publicerades
Foto:Saga Miketinac

Kommunen erbjuder stödsamtal till oroliga elever efter den tragiska drunkningsolyckan i Persborgsgölen.

Pojkens vänner som var på plats har inte erbjudits något särskilt stöd då kommunen hävdar att de inte vet vilka pojkarna är.

På kommunens hemsida finns en uppmaning till de elever som känner oro och ångest efter drunkningsolyckan som inträffade den 28 juli vid Persborgsgölen. De erbjuds stödsamtal hos Ronneby kommuns skolkuratorer.

– I och med att vi inte vet vilka elever det var som var på plats, så bestämde vi tillsammans med räddningsledaren att gå ut med det på det här sättet i stället, säger Tommy Ahlqvist, förvaltningschef på Utbildningsförvaltningen.

Han förklarar att det alltid ska finnas antingen kurator eller skolsköterska på plats för att ge stöd, även utanför ordinarie terminstider.

– Hade det hänt under terminen hade det varit en annan sak, men det här hände mitt i sommaren under semestertider.

Sydöstran har tidigare uppmärksammat kommunens bristande krishantering, då kommunens grupp för krisstöd och psykosocialt omhändertagande vid olyckor, POSOM, inte skickades ut i tid.

– Vi ska ha en beredskap att ta in lokala krisgrupper eller någon form av stöd, men eftersom ingen direkt kurator var i tjänst när det hände så valde vi att gå ut med det så här, nu efteråt.

Totalt finns det 8-9 kuratorer i Ronneby kommun, enligt Tommy Ahlqvist. En av dem som just nu erbjuder stödsamtal är Ingela Nilsson, skolkurator på Kallingeskolan.

– Vi jobbar så att om kuratorn på en skola är ledig så ska man alltid kunna kontakta en annan. Jag tror att vi behöver vara tydligare med att vi är tillgängliga för alla, även på loven, säger hon.

Hon kan inte se någon märkbar ökning av elever som söker stöd i samband med allvarliga olyckor.

– Men det har inte hänt något liknande under de tre år som jag har jobbat i kommunen.

På grund av tystnadsplikten vill hon inte heller svara på om det är många elever som har sökt stöd på grund av drunkningsolyckan.