Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kyrkovalet hoppas på 16-åringarna

RONNEBY · I år får alla 16-åringar rösta. Jodå, det är på riktigt och de politiska partierna hoppas att många ungdomar utnyttjar sin rösträtt i kyrkovalet den 16 september.
I slutet av augusti dimper röstkorten ner i brevlådorna och den som fyller 16 senast på valdagen får rösta.
Ronneby • Publicerad 18 juni 2001

– Partierna upplever nog sänkt ålder för rösträtt till kyrkovalet som en utmaning och en möjlighet inför de allmänna valen hösten 2002, säger Arne Hallberg i Listerby. Arne Hallberg är kyrkopolitiskt ansvarig i det socialdemokratiska partidistriktet i Blekinge.

> Diskussioner

Annons

Beslutet att låta 16-åringar delta i kyrkovalet togs vid det kyrkomöte som hölls för två år sedan. Det var i samband med klubbandet av den nya kyrkoordningen som frågan om sänkt ålder för rösträtt till kyrkovalet togs upp. Beslutet föregicks av diskussioner där det varken saknades argument för och emot rösträtt åt 16-åringar.

– Det fanns de som tyckte att åldersgränsen för de allmänna valen även borde omfatta kyrkovalet, men en majoritet av kyrkomötets ledamöter gick ändå på den radikalare linjen att släppa fram de unga, berättar Arne Hallberg.

Hur beslutet kommer att påverka valresultaten ute i landet är naturligtvis svårt att säga något om redan nu. Kyrkovalet är inte direkt känt för att skapa trängsel och kaos vid valurnorna, men det har inte hindrat de politiska partierna från en tidig mobilisering.

Partierna är givetvis medvetna om att det blir svårt att få 16-åringar att rösta. Å andra sidan finns det ett starkt politiskt engagemang hos många ungdomar som politikerna definitivt inte kan bortse från.

> Viktigt nominera unga

– Därför är det viktigt att det finns unga namn på listorna, menar Arne Hallberg.

I fredags, 15 juni, var sista dagen för att skicka in nomineringslistor till stiftsfullmäktige.

Har socialdemokraterna i Ronneby kommun några unga namn på sina listor?

– Ja, det finns några stycken, försäkrar Arne Hallberg.

I årets kyrkoval görs direkta val till kyrkomötet och stiftsfullmäktige.

Annons

– Tillsammans med valet till kyrkofullmäktige i den egna församlingen handlar det sammantaget om tre val och i de fall flera församlingar utgör en samfällighet blir det ett fjärde val, berättar Arne Hallberg.

Listerby är en samfällighet med fyra församlingar men vid årsskiftet slås församlingarna ihop till en enda församling.

– Väljarna här ute behöver därför inte tänka i termen samfällighet när kyrkovalet står för dörren, säger Arne Hallberg.

> Betonar kyrkans roll

Det fjärde valet i kyrkovalet aktualiseras däremot i Backaryds kyrkliga samfällighet. I den samfälligheten ingår Backaryd, Öljehult och Eringsboda.

Socialdemokraterna har på central nivå tagit fram ett kyrkopolitiskt program som fastställdes för ungefär ett år sedan.

– Programmet betonar kyrkans roll i det svenska samhället, vilket är logiskt eftersom många socialdemokrater är medlemmar i svenska kyrkan, tillägger Arne Hallberg.

Göran Sundén
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons