Länsförsäkringar svarar på PFAS-stämning

RONNEBY Artikeln publicerades
Länsförsäkringar i Blekinge, som företräder Ronneby Miljö och Teknik AB, anser inte att Ronneby kommun bär ansvaret för PFAS-föroeringen i dricksvattnet i Kallinge.
Foto:Gunnel Persson
Länsförsäkringar i Blekinge, som företräder Ronneby Miljö och Teknik AB, anser inte att Ronneby kommun bär ansvaret för PFAS-föroeringen i dricksvattnet i Kallinge.

Ronneby kommun inte skyldig till föroreningen i drickvattnet i Kallinge.

Det menar Länsförsäkringar som nu lämnat in sitt svar på stämningen mot Ronneby Miljö och Teknik AB.

Det har gått snart tre år sedan det hittades höga halter av den förbjudna kemikalien PFAS i dricksvattnet i Kallinge. Cirka 5 000 personer tros ha druckit av det förgiftade vattnet.

Sedan en tid tillbaka har PFAS-föreningen velat att någon ska ta ansvar för giftskandalen och i september skickades en stämningsansökan in mot det kommunala bolaget Ronneby Miljö och Teknik AB.

Under fredagen lämnade Länsförsäkringar i Blekinge, som företräder bolaget, in sitt svar på stämningen till Blekinge tingsrätt.

Enligt SR Blekinge anser Länsförsäkringar att Ronneby Miljö och Teknik AB har följt Livsmedelsverkets krav på provtagningar av dricksvattnet och därför inte bör hållas skadeståndsansvariga.

Vidare menar Länsförsäkringar att det finns juridiska invändningar mot skadeståndskravet. Huvudargumentet är att föreningen hänvisat skadeståndskravet till produktansvarslagen och vill att det ska prövas i rätten.

Länsförsäkringar anser att fallet istället bör prövas i Mark- och miljödomstolen där liknande fall prövas.

– Jag förstår Kallingebornas inställning och deras oro. Men nu är det en juridisk bit som Länsförsäkringar håller i och det som har hänt, har hänt. Mer än så kan jag inte kommentera, säger Ronneby Miljö och Teknik AB:s vd Hans Nilsson till Sydöstran.

Sydöstran har sökt företrädare för Länsförsäkringar i Blekinge och PFAS-föreningen.