Livsmedelsverket: ”Giftet lagras väldigt länge i kroppen”
Livsmedelsverket stämmer in i kommunens rekommendation att inte äta fisk från Ronnebyån innan det är klarlagt hur höga halterna av PFAS är.
– I dagsläget har kommunen gjort helt rätt som säger att man inte ska äta fisken, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog vid Livsme-delsverket.
Anledningen är att det råder stor osäkerhet kring hur mycket av det giftiga ämnet PFAS som faktiskt har spritt sig till grundvattnet och vidare ut i Ronnebyån. En annan anledning är att man inte exakt vet hur det påverkar människokroppen.
– I djurstudier kan det påverka levern, fettmetabolismen och sköldkörtelhormoner, säger Emma Halldin Ankarberg.
Den koncentration av giftet som kan finnas i Ronnebyån är inte dödligt, fastslår hon. Men ett tydligt problem är att det lagras i kroppen och byggs på mer och mer ju mer man får i sig.
– Det lagras väldigt länge i kroppen, ungefär som dioxiner, säger Emma Halldin Ankarberg.