Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lokal samverkan ska stärka handeln

Stadskärnan via Karlshamnsvägen och ut till handelsområdet Viggen. Det är det geografiska område som står i fokus när Ronneby nu ska bli tryggare och mer attraktivt genom samverkansmodellen BID.
Ronneby • Publicerad 21 februari 2018
Joakim Lindström, näringspolitisk ansvarig för Fastighetsägarna Syd, näringslivsutvecklare Angelica Coleman, Anette Rolfmark, Ronneby handels ordförande Tina Tedenlid och näringslivschef Torbjörn Lind har inlett arbetet med att utveckla Ronneby enligt BID-modellen. Karlshamnsvägen är ett av de områden som ska få ett lyft.
Joakim Lindström, näringspolitisk ansvarig för Fastighetsägarna Syd, näringslivsutvecklare Angelica Coleman, Anette Rolfmark, Ronneby handels ordförande Tina Tedenlid och näringslivschef Torbjörn Lind har inlett arbetet med att utveckla Ronneby enligt BID-modellen. Karlshamnsvägen är ett av de områden som ska få ett lyft.Foto: Emma Gunler

Modellen, som har sitt ursprung i USA, har bland annat används i New York och i olika stadsdelar i Stockholm och Malmö för att minska brottsligheten och öka tryggheten.

Men BID handlar minst lika mycket om att hitta nyckeln till en mer levande handel med upprustade fastigheter och promenadstråk med planteringar – allt för att göra området mer attraktivt och trivsamt.

Annons

För snart ett år sedan tecknade Ronneby kommun ett medlemskap hos Svenska Stadskärnor och nu är processen i gång. Under de kommande 18 månaderna ska kommunen tillsammans med Ronneby handel och Fastighetsägarna ta fram en affärsplan för hur området ska utvecklas.

Cirka 15 fastighetsägare, 30 handlare, 40 serviceföretag och 20 offentliga aktörer har gått ihop i det lokala BID-samarbetet med fokus på varumärke, utbud, plats, tillgänglighet och trygghet.

Processen är uppdelad i sju steg fram till år 2020, men näringslivschef Torbjörn Lind säger att Ronnebyborna kommer att se synliga förändringar i Ronneby redan i närtid.

– Kommunen har avsatt några miljoner för att utreda stadskärnan. När vi nu får vi ett externhandelsområde i Viggen vill vi knyta ihop det till en helhet.

– Det som händer i BID-processen kommer att synas på stan, men vad det blir är än så länge hemligt. Men vi kommer att ha mer och bättre handel i Ronneby.

Under processens gång kommer företrädare från Ronneby även att besöka andra städer som haft en positiv utvecklingskurva tack vare BID-modellen.

– Ronneby har mycket potential. Det här är en chans att lyfta Ronneby i rätt riktning och att hitta ett bra samarbete, säger Anette Rolfmark, vice ordförande för Fastighetsägarna Ronneby.

– Vi vill visa att detta är en arbetsmodell som fungerar och vi ser mycket positivt på processen.

Invånarna själva kommer också att få vara med och säga sitt.

– Det är klart att vi ska kolla med Ronnebyborna vad de vill ha. Det är en del i processen, säger näringslivsutvecklare Angelica Coleman.

Emma GunlerSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons