"Man kan inte stå stilla"

Ronneby Artikeln publicerades
Marcus Rönbeck och Anders Vikander har nu drivit Harnemarks glas i ett år. De upplever att en attitydförändring är på gång för företagsklimatet i Ronneby.
Foto:Mattias Mattisson
Marcus Rönbeck och Anders Vikander har nu drivit Harnemarks glas i ett år. De upplever att en attitydförändring är på gång för företagsklimatet i Ronneby.

Ronneby klättrar i Svenskt Näringslivs kommunrankning och är inte längre sämst i Blekinge.

För ett år sedan tog Anders Vikander och Marcus Rönbeck över anrika Harnemarks glas.

De har aldrig upplevt kommunen som dålig för företagande.

Från plats 234 till nummer 199. Den klättringen har Ronneby gjort när det gäller företagsklimatet det senaste året, enligt organisationen Svenskt Näringslivs kommunrankning som offentliggjordes under tisdagen.

För Anders Vikander, som tillsammans med vännen Marcus Rönbeck tog över ett av Ronnebys mest kända företag 2014, kommer resultatet inte som en överraskning.

– Tidigare hade jag fått höra att det är svårt att driva företag i småstäder. Men den uppfattningen har inte jag. Alla företagare man pratar med har fullt upp. Och själv tror jag att vi har något på gång i den här kommunen. Attityderna håller på att förändras, säger Anders Vikander.

Sedan övertagandet av Harnemarks i september i fjol har utvecklingen gått fort. I företagets lokaler på Verktygsgatan arbetar idag fyra personer, inklusive ägarduon.

– Vi vill hela tiden växa och utvecklas. Om man blickar fem år framåt, då hoppas jag att vi åtminstone har två anställda till, säger Marcus Rönbeck.

– Man kan inte stå stilla utan måste hela tiden blicka framåt, säger Anders Vikander.

De båda företagarna arbetar efter principen "syns man inte, då finns man inte". I samband med att de tog över rörelsen lanserades en hemsida. Harnemarks finns också på sociala medier som Facebook.

– Sedan gäller det att hela tiden vara ute och möta kunder och själv bearbeta marknaden. Tala om att man finns och utföra det man har lovat. Det kan bli långa dagar, men ännu så länge går det bra, säger Anders Vikander som har ett tips till dem som funderar på att starta eget företag.

– Gör det inte själv. Var två, då kan man täcka upp för varandra när någon exempelvis behöver vara ledig.

Personal från Harnemarks syns oftast ute i stadsbilden när exempelvis ett skyltfönster har krossats. Men de gör betydligt mycket mera än så.

– Tavelinramningar, specialglas, bilfönster - vi gör det mesta. Det är en sådan sak som vi företagare kanske är lite dåliga på, att berätta vad vi egentligen sysslar med och vad vi kan erbjuda. Det finns faktiskt ett oerhört brett utbud i Ronneby, säger Anders Vikander.

Lokalt tycker han att näringslivsmässan Ronneby Nu, som arrangerades den gångna helgen och lockade 3 000 besökare, är ett bra exempel på hur företagare i kommunen kan sälja in sig till varandra och allmänheten.

– Mässan var en bra kontaktyta för oss. Vi fick en möjlighet att marknadsföra oss och kunde samtidigt göra lite affärer. Det finns absolut något att bygga vidare på kring sådana evenemang.

Fakta

Rankning Blekinge

Sölvesborg (plats 87)

Karlshamn (173)

Olofström (178)

Ronneby (199)

Karlskrona (206)

Visa mer...