Med ett öga för vingar

Kallinge Artikeln publicerades
Hemma i trädgården eller på jobbet – där hittar Björn Karlssons sina motiv.
Foto: Jens Svensson
Hemma i trädgården eller på jobbet – där hittar Björn Karlssons sina motiv.

Björn Karlsson har öga för vingar – både på jobbet och hemma i trädgården. Nu anordnar han för första gången en större fotoutställning.

Ibland följer kameran med till jobbet. Därför finns flera bilder på flygplan med i Björn Karlssons fotoutställning ”Vingar”.
Foto: Jens Svensson
Ibland följer kameran med till jobbet. Därför finns flera bilder på flygplan med i Björn Karlssons fotoutställning ”Vingar”.

Airport officer på dagarna – hängiven fotoentusiast på kvällar och helger.

Björn Karlssons fotointresse väcktes i samband med en semesterresa till Frankrike för ett antal år sedan.

– Jag fotograferade med en vanlig semesterkamera, vi besökte bland annat slottet Versailles utanför Paris.

– När jag kom hem och såg bilderna blev jag förbannad. Det var suddigt och dåliga färger, då köpte jag köpte min första systemkamera, säger han.

Fokus har legat på porträtt men ofta hänger Björn också kameraremmen över nacken och ger sig ut i naturen. Eller, snarare på tomten hemma i Bräkne-Hoby.

– Flera av bilderna i utställningen har jag tagit hemma i trädgården. Exempelvis den här, säger Björn och pekar på en bild föreställande en steglitsfågel som har parkerat på en stenhäll.

– Den satte sig perfekt på stenen och jag hann ta bilden. Den blev faktiskt riktigt bra. Man hittar bra bilder överallt, det gäller bara att öppna ögonen.

Fakta

Björn Karlsson

Ålder: 37 år.

Yrke: Airport officer på Ronneby Airport.

Bor: Hus i Bräkne-Hoby.

Familj: Sambo och två barn.

Drömbild: Att kunna ta en riktigt bra bild på Vintergatan. Men det krävs mycket jobb och förutsättningarna måste vara perfekta.

 

Visa mer...

Temat på vingar breddas i utställningen i Ronneby Airports ankomsthall.

Ibland följer kameran nämligen med till jobbet.

– Ljuset här på flygfältet blir emellanåt perfekt, konstaterar han och tittar på de Boeing- och Saabkärror som han har förevigat med sin Nikonkamera.

Foto: Jens Svensson

Ett nylandat passagerarflygplan rullar in mot terminalbyggnaden och en numera pensionerad Saab som sniffar längs molnkanten är två exempel.

Till hjälp att sammanställa utställningen på totalt 14 bilder har Björn Karlsson tagit Åke Nilsson – känd fotograf med säte vid Listersjöarna, norr om Kallinge.

– Åke har blivit en slags mentor för mig, jag har lärt mig oerhört mycket av honom.

Björn Karlssons fotoutställning ”Vingar” pågår i tre månader framåt.