Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kommunen i rättsprocesser efter avslöjande om va-taxa

Misstankar om att anställda inom Miljöteknik fått gratis va-anslutning till sina privata fastigheter har utretts i den granskning som nu är klar. Men det har inte gått att bevisa.
Den politiska ledningen är alltjämt kritisk mot bolagets rutiner som gjort att kommunen hamnat i flera rättsprocesser.
Ronneby • Publicerad 21 september 2018
Foto: Jens Svensson

Revisionsbyrån KPMG har nu lämnat sin granskningsrapport till det kommunala va-bolaget Miljöteknik, som beställdes sedan en polisanmälan gjorts i september 2017. Anmälan rubricerades då som trolöshet mot huvudman, brott mot kommunallagen samt brott mot vattentjänstlagen.

Av rapporten, som på dagen ett år efter polisanmälan alltså är klar, framgår att det funnits misstankar om att anställda i det kommunalt ägda bolaget, utan kostnad, fått sina privata bostäder anslutna till vatten- och avloppsnätet.

Annons

KPGM konstaterar att man inte har kunnat hitta bevisning som stöder det påståendet, under den aktuella granskningsperioden. Ingenting talar för att någon anställd gjort personlig vinning på att den av kommunfullmäktige fastställda va-taxan inte har följts, skriver man.

Miljötekniks vd Peter Berglin berättar att man i dag arbetar med va-frågor på ett annat sätt inom bolaget.
Miljötekniks vd Peter Berglin berättar att man i dag arbetar med va-frågor på ett annat sätt inom bolaget.Foto: Mattias Mattisson

Däremot konstateras att avsteg gjorts återkommande från taxesystemet – sannolikt så långt tillbaka som sedan 1990-talets början – alltså före det att kommunens va-verksamhet bolagiserades 1999. Detta har gjort att Miljöteknik som bolag har lidit ekonomisk skada.

Inom följande områden har avsteg gjorts:

* Avgift har inte tagits ut enligt föreskrifterna gällande anslutning till obebyggd fastighet. Detta ska exempelvis ha skett när handelsområdet Viggen, vid E 22, har exploaterats med företagsetableringar.

* Avgift har inte tagits ut när så kallat sommarvatten i fritidsbostäder har omvandlats till vintervatten. Det ska dock endast handla om ett handfull sådana fall genom åren, enligt utredningen.

* Anläggningsavgift har inte tagits ut när extra anslutningspunkter skapats.

* Det har funnits en praxis inom bolaget att ge 25 procents rabatt på va-anslutningen när företag har etablerat verksamhet i kommunen. Rabatten finns inte reglerad i taxesystemet och Miljöteknik riskerar dessutom att bryta mot den kommunala likställighetsprincipen, som regleras i kommunallagen.

– Det var faktiskt delvis upprinnelsen till att allt detta rullades upp. Jag fick frågan som nytillträdd om vi skulle ge rabatt ”som vi alltid brukar göra”. Jag stoppade det direkt när det stod klart att det inte fanns några beslut, säger bolagets vd Peter Berglin.

Han berättar att han då började fundera på om det fanns några andra brister i Miljötekniks interna rutiner. Ganska snart stod det klart att va-taxorna, som fastställts av politikerna, i alla delar inte följdes.

– I dag jobbar vi på ett annat sätt, följer upp bättre med veckovisa möten och flera ögon följer hela tiden ärenden som rör vatten och avlopp. Vi är inte färdiga i vårt förbättringsarbete än, men vi är på god väg, säger Berglin som uppger att han känner sig trygg och lättad efter att ha läst rapporten.

Annons

– Det har framgått att ingen i personalen har skott sig personligen, vilket känns bra.

KPMG konstaterar också att det tidigare taxesystemet i vissa delar har varit ofullständigt och dessutom i flera stycken motsägelsefullt. Ett nytt taxesystem har också tagits fram för vatten och avlopp, som kommunfullmäktige tar ställning till i nästa vecka.

När det gäller anslutning till Miljötekniks fibernät identifierar KPMG två fall där fastighetsägare har fått reducerat pris, jämfört med den avgift på 20 000 kronor som fastställdes för alla hushåll av kommunfullmäktige 2012.

Boende som var medlemmar i två villaföreningar fick betala mellan 5 600 och 6 000 kronor vardera i anslutningsavgift för fiber.

Miljötekniks bolagsstyrelse tar upp granskningsrapporten för diskussion i nästa vecka.

Roger Fredriksson är alltjämt kritisk mot den tillämpning av va-taxan som skett inom Miljöteknik.
Roger Fredriksson är alltjämt kritisk mot den tillämpning av va-taxan som skett inom Miljöteknik.Foto: Mattias Mattisson

Kommunalrådet Roger Fredriksson (M) var alltså den som polisanmälde kommunens eget bolag. Han ångrar inte beslutet.

– Absolut inte, anmälan var klart befogad. Jag ser fortfarande brister, granskningsrapporten ger inte en heltäckande bild, säger Fredriksson.

Enligt honom är det allvarligt att det kommunala bolaget inte har följt va-taxan.

– Man har inte brytt sig om att följa politiska beslut. Sedan har man försökt mörka avvikelserna och kringgå kommunens styrning med olika åtgärder. Och vem som har sanktionerat tillämpningen, det är det ingen som vet, för det finns inget på pränt.

Hur går ni vidare politiskt?

Annons

– Rapporten ska utan fördröjning lyftas till kommunstyrelsen. Därefter får vi avvakta den juridiska process som väntar.

– Jag kan konstatera att vi redan är inne i ett antal rättsprocesser, där tillämpningen av va-taxan är orsaken. Människor har fått löften som nu inte har följts och har anlitat advokater, säger Roger Fredriksson.

– Kommunen är som ägare inte utan skuld, vi kunde ha gått in och styrt bolaget hårdare. Men det handlar om tillit också, vi kan inte gå in och granska varje faktura.

Jens SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons