Misstänkt seriemordbrännare pekas ut för Ronnebybrand

Ronneby Artikeln publicerades
1800-talshuset på Kungsgatan i Ronneby totalförstördes och fick senare rivas.
Foto: Mattias Mattisson
1800-talshuset på Kungsgatan i Ronneby totalförstördes och fick senare rivas.

I september 2015 totalförstördes Berlingshuset i en anlagd brand. Förundersökningen lades ner men nu kan en 34-årig man dömas till ett flerårigt fängelsestraff.

Han är misstänkt för flera mordbränder som tros vara riktade mot kvinnor.

Åklagare i Blekinge lade ner förundersökningen mot den misstänkte mannen i början av 2016. Bevisläget bedömdes vara svårt men under våren 2018 beslutade kammaråklagare Lotta Nielsen i Göteborg att återuppta utredningen.

– Vi arbetade med två andra mordbränder i Göteborg där 34-åringen misstänks vara gärningsman. När vi såg ett liknande modus vid branden i Ronneby beslutade jag att ta upp förundersökningen igen, säger Lotta Nielsen till Sydöstran.

Enligt åklagaren har ett flertal personer i Blekinge återigen förhörts. I juni väckte Nielsen åtal mot den 34-årige mannen, som är bördig från Blekinge. Han står åtalad för två fall av mordbrand samt en grov mordbrand. Den sistnämnda åtalspunkten gäller Ronnebybranden.

– Jag förstår att det kan upplevas som en chock för alla inblandade att vi till slut kunde väcka åtal mot honom, ärendet var ju nedlagt.

– Men efter ett bra samarbete mellan polisen i Blekinge och i Göteborg anser jag att vi har fått fram bevisning som räcker för fällande dom, säger Lotta Nielsen.

Stora delar av stadskärnan spärrades av under branden. Spridningsrisken bedömdes vara mycket hög.
Foto: Jens Svensson
Stora delar av stadskärnan spärrades av under branden. Spridningsrisken bedömdes vara mycket hög.

34-åringens tillvägagångssätt i Ronneby 2015 tros vara i det närmaste identiskt med två mordbränder som skedde i Göteborg, i februari i år. Då brann det hemma hos två kvinnor i staden, sedan någon hällt ut brandfarlig vätska vid dörren och i brevinkastet. Den misstänkte har tidigare haft en relation med en av kvinnorna.

Ett liknande tillvägagångssätt har genom förhör och teknisk bevisning konstaterats vid branden i Berlingshuset i Ronneby. Mannen var tillsammans med en hyresgäst i huset, relationen var dock på upphällningen.

Mannen var en kort period anhållen som misstänkt för att ha tänt på i huset, men släpptes senare i brist på bevis. Han har senare genom vittnesuppgifter och annan bevisning, bland annat dna, i varierande grad bundits till brandplatserna, eller dess närhet. Mannen nekar till alla anklagelser. Han sitter sedan 1 mars häktad.

I samband med att huvudförhandlingen avslutades mot 34-åringen yrkade åklagaren på ett flerårigt fängelsestraff. Om mannen fälls enbart för den grova mordbranden i Ronneby riskerar han ett fängelsestraff på mellan sex och tio år.

Sydöstrans förstasida den 23 september 2015.
Sydöstrans förstasida den 23 september 2015.

Branden på Kungsgatan i Ronneby, på kvällen den 22 september, totalförstörde ett trähus byggt på 1860-talet. Byggnaden kallades ”Berlingshuset”, efter en bokhandel som tidigare fanns där.

Röken från lågorna spreds över hela staden och stadskärnan var avspärrad under ett antal timmar. Spridningsrisken till intilliggande byggnader bedömdes av räddningstjänsten som mycket hög.

Flera hyresgäster förlorade sina hem, två av dem fick fly undan lågorna via ett tak på en grannfastighet. I byggnaden fanns också en indisk restaurang som förstördes.

Totalt fem personer fördes till sjukhus efter branden.

– Det är många drabbade i ärendet som inte har mått bra. Förhoppningsvis kan de nu få ett avslut och gå vidare, säger Lotta Nielsen, som konstaterar att det tog exakt 1 000 dagar från det att branden i Ronneby skedde till att åtal väcktes.

34-åringen krävs på skadestånd på totalt över 1,2 miljoner kronor. Bland annat försäkringsbolag och drabbade hyresgäster vill ha ersättning.

Trähuset jämnades senare med marken och på platsen finns i dag ett mindre bostadshus samt en parkeringsplats.