Närmar sig målet med 100 nystartsjobb

Ronneby Artikeln publicerades
Julia Lindstéen och Rebecka Jirle har anställts för att jobba med projektet där 100 nystartsjobb ska tillstättas. De och kollegorna har nyligen flyttat in i nya lokaler i Brunnsparken.
Foto:Marcus Johansson
Julia Lindstéen och Rebecka Jirle har anställts för att jobba med projektet där 100 nystartsjobb ska tillstättas. De och kollegorna har nyligen flyttat in i nya lokaler i Brunnsparken.

Snabba ryck är vad som gäller när 100 nystartsjobb ska tillsättas på kort tid. I veckan hoppas man att 80 personer ska ha skrivit på kontrakt.

Sydöstran har tidigare berättat att Ronneby kommun har avsatt 27 miljoner kronor av pengarna man fick från regeringen, för att underlätta hanteringen av flyktingsituationen, till att ge 100 personer med flyktingbakgrund ett jobb inom kommunens verksamheter.

De senaste veckorna har det hållits flera rekryteringsdagar i stadshuset där deltagarna har intervjuats för jobb inom förskolan och skolan, kostenheten, äldreförvaltningen och röjarlaget.

– Det rullar på väldigt bra. Vi har redan skrivit avtal med 63 personer, och under den kommande veckan hoppas vi vara uppe i 80 stycken, säger Rebecka Jirle som är projektledare för nystartsjobben.

Målet med projektet är att både kunna erbjuda en väg ut i arbetslivet, ett första jobb i det nya landet, och att underlätta situationen i kommunens förvaltningar när många har flyttat till Ronneby på kort tid.

– Det är väldigt viktigt för oss att det här inte blir ett välgörenhetsprojekt. Vi vill ge folk en chans till ett arbete och vi behöver kompetensen. Det finns personer som har kommit hit som har jobbat som lärare i 20 år, samtidigt som vi har lärarbrist. Det vore synd och skam att inte använda den kompetensen, säger Rebecka Jirle.

Ambitionen är att så många som möjligt ska kunna behålla sin anställning även i slutet av året när projektettiden går ut.

Projektet är unikt i landet, något som har gjort att Rebecka och hennes kollegor har fått en rejäl utmaning.

– Ingen har gjort det här tidigare, så det har inte funnits någon att rådfråga.

Projektet har uppmärksammats och har nu börjat ge ringar på vattnet. Representanter från andra kommuner har börjat höra av sig och vill veta mer om "Ronnebymodellen".

Nu när alla de hundra jobben snart är tillsatta så börjar del två i projektet.

– Vi vill att det här jobbet ska ge så mycket som möjligt, så då börjar processen med vägledning och uppföljning.

– En annan intressant aspekt är att följa upp och se vad det här gör med människor på individnivå. Vi vill se som händer med människor och deras familjer när de får ett arbete och en bekräftelse på att vi tror på dig och behöver dig, säger Rebecka Jirle.