Notorisk tjuv dödligt sjuk – slipper fängelse

Ronneby Artikeln publicerades
Blekinge tingsrätt tar hänsyn till att mannen är dödligt sjuk och väljer en mildare påföljd än fängelse.
Foto: Franz Feldmanis
Blekinge tingsrätt tar hänsyn till att mannen är dödligt sjuk och väljer en mildare påföljd än fängelse.

Mannen är en av Ronnebys mest notoriska inbrottstjuvar. När han nyligen ställdes inför skranket för att nattetid ha tagit sig in i en kvinnas bostad hotade ett årslångt fängelsestraff.

Men domstolen konstaterar att mannen är dödligt sjuk och väljer en mildare påföljd.

Den 51-årige mannen har ett långt utdrag i belastningsregistret. Vid totalt 22 tillfällen har han dömts för främst stöldbrott, flertalet av dem genom åren begångna i Ronnebytrakten.

Den senaste av mannens brottsturnéer slutade med att han häktades misstänkt för flera brott i Ronneby och Karlskrona. Mannen åtalades bland annat för att nattetid ha tagit sig in i en lägenhet i Ronneby, där en kvinna låg och sov.

Lägenhetsinnehavaren har berättat att hon plötsligt såg en skugga röra sig i tv-rummet. I köksdörren mötte hon 51-åringen, kraftigt berusad och med med famnen full av ytterkläder, som han tagit i lägenheten.

Kvinnan lyckades fösa ut mannen från bostaden och larma polisen. För tingsrätten berättade hon att hon mått dåligt efter händelsen samt haft problem med sömnen.

51-åringen har hävdat att han endast letat efter ett öppet förråd där han kunde värma sig. Men domstolen anser att det är klarlagt att mannen tog sig in i bostaden med syfte att stjäla.

Mannen döms också för flera andra stöldbrott. På lucianatten förra året bröt han sig in på Bergslagskrogen i Ronneby, en verksamhet som för övrigt återkommande har drabbats av 51-åringens nattliga besök, när denne varit på jakt efter sprit och pengar.

Strax före tolvslaget på nyårsafton släpptes mannen från polishuset sedan han tagits på bar gärning när han gjorde inbrott i husbilar parkerade på Trossö, i Karlskrona. Ett par timmar senare, efter tolvslaget, greps han igen, denna gång sedan han tagit sig in i en pizzeria en kort bit från polishuset. Då ansåg åklagaren att måttet var rågat och begärde mannen häktad.

Sammantaget bör 51-åringen dömas till närmare ett årslångt fängelsestraff för de brott han har begått, skriver Blekinge tingsrätt.

Men nya uppgifter gällande mannens hälsotillstånd – han är dödligt sjuk och ska genomgå behandling inom sjukvården – gör att domstolen väljer en mildare påföljd.

Mannen döms därför till skyddstillsyn i kombination med behandling för sitt missbruk. Han ska också enligt domen betala skadestånd till sina brottsoffer.