Nu fylls våra hem av klassiska blommor

Ronneby Artikeln publicerades
Fredrik och Johanna Ohlsson på Interflora Floristdesign berättar vilka julblommor som gäller i år.
Foto: Mattias Mattisson
Fredrik och Johanna Ohlsson på Interflora Floristdesign berättar vilka julblommor som gäller i år.

I år vill vi ha en traditionell röd jul när det gäller blommorna. Men många smygstartar dock med lite rosé.

Fredrik och Johanna Ohlsson som driver Interflora Floristdesign i Ronneby, berättar att kunderna vill ha en röd jul. Enligt Johanna längtar många till advent och smygstartar därför med blommor i ljus roséfärg och vitt. Sedan byter de till den mer klassiska röda när det närmar sig jul.

Många tjuvstartar med skimmer och roséfärgade blommor.
Foto: Mattias Mattisson
Många tjuvstartar med skimmer och roséfärgade blommor.

Något som har blivit populärt men som Interflora Floristdesign inte har anammat är amaryllislökar täckta av vax. De behöver inte vattnas och vaxet kan till exempel vara glittrigt eller rött. Johanna tycker dock att vi ska pyssla om växterna.

Oavsett vad du vill satsa på är det läge att införskaffa blommorna nu för att de ska hinna slå ut innan jul. Fyra populära julblommor är julrosen, julstjärnan, amaryllisen och hyacinten. Bland snittblommorna är röda och vita tulpaner vanligast men många vill även ha hyacinter och amaryllis i vasen.

Röda julstjärnor och amaryllis är populära i år.
Foto: Mattias Mattisson
Röda julstjärnor och amaryllis är populära i år.

Odlarna jobbar ständigt med att göra växterna tåligare, framför allt julstjärnan.

– Nu klarar de av lägre temperaturer och lite drag.

Det finns också en ny sort som heter Mickey Mouse. I stället för de klassiska julstjärnorna med spetsiga blad har den runda som påminner om Musse Piggs öron.

Vilken variant av växten du än väljer ska du tänka på att låta den bli torr mellan vattningarna och att ta bort den från fönstret när du vädrar.

Hyacinterna doftar allt mindre.
Foto: Mattias Mattisson
Hyacinterna doftar allt mindre.

Även hyacinten förädlas för att bli bättre. För den som älskar doften innebär det tyvärr att den doftar allt mindre. Det beror på att odlarna satsar på de populäraste hyacinterna som tätare och kraftigare men doftar mindre. Fredrik råder dig att köpa hyacinter tidigt eftersom de tar tid på sig att slå ut.

När det gäller amaryllis finns den nu i andra färger, bland annat aprikos och rosarosé. Amaryllisen på lök ska du inte köpa för sent eftersom det tar tid innan den slår ut. Lökblommor ska du dock inte vara rädd för att vattna. Men vill du att de ska utvecklas långsamt ska de hållas svala och torra.

Julros är en annan klassisk julblomma som finns både med och utan blad. Utan blad håller den bra inomhus. Den får dock inte vara för torr utan ska vara fuktig hela tiden. Med god skötsel kan den hålla länge inomhus. Eftersom det är en perennväxt kan du plantera ut den i trädgården när du har njutit av den inomhus.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.