Nu ska runstenen lyftas fram

Listerby Artikeln publicerades
Björketorpsstenen ligger strax intill E22, vid det så kallade Tvingkrysset mellan Ronneby och Listerby.
Foto: Arkiv
Björketorpsstenen ligger strax intill E22, vid det så kallade Tvingkrysset mellan Ronneby och Listerby.

Ronneby kommun beviljas statligt stöd för att lyfta fram Björketorpsstenen.

Pengarna ska användas till att ställa i ordning en stig, rusta upp parkeringsplatsen och sätta upp informationsskyltar.

Det var Thomas Persson, tidigare förste antikvarie vid Blekinge Museum, som i vintras lyfte situationen vid området intill Björketorpsstenen, mellan Ronneby och Listerby.

I en skrivelse kritiserade Persson platsens negativa utveckling.

”Under året har tallskogen omedelbart norr om runstenen slutavverkats och området har markberetts och återplanterats. Visserligen har det snäva skyddsområdet omedelbart intill fornlämningen undantagits men i övrigt har åtgärderna skett helt utan hänsyn till kulturmiljön. Av platsens magi återstår inget. Till råga på allt möts besökarna till länets mest kända fornlämningsmiljö av en illa underhållen parkeringsplats samt av ett par knappt läsliga, gulnade informationsskyltar, som för övrigt sattes upp för tjugo år sedan”, skrev han.

Kritiken tog tydligen skruv för Ronneby kommun ansökte om statligt stöd hos länsstyrelsen – pengar som man nu har beviljats.

Totalt får Ronneby kommun 121 000 kronor till att rusta upp området runt Björketorpsstenen, bland annat ska nya informationsskyltar komma på plats.

Den aktuella stenen innehåller en runristning som ska vara daterad till 600-700-talen efter Kristus.

Runorna tros vara en förbannelse som ungefär lyder enligt följande: ”Mäktiga runors hemlighet dolde jag här, kraftfulla runor. Den som bryter detta minnesmärke skall ständigt plågas av arghet. Svekfull död skall träffa honom. Jag spår fördärv.”

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.