Ny centralskola i Ronneby försenas

Ronneby Artikeln publicerades
Inflyttningen i Orbit Ones tidigare lokaler försenas med ett år.
Foto: Jens Svensson
Inflyttningen i Orbit Ones tidigare lokaler försenas med ett år.

Byggandet av en ny centralskola i Orbit Ones tidigare lokaler försenas. Fastighetsbolaget Abri har avbrutit upphandlingen. Pengarna räcker inte.

Beslutet togs vid ett extra styrelsesammanträde i det kommunala bolaget under tisdagen. Upphandlingen avbryts omgående.

– Vi har fått in för få anbud, dessutom är kostnadsbilden högre än de förutsättningar vi har fått av ägaren. Våra ägare (Ronneby kommun) får nu avgöra hur vi ska gå vidare, säger ordförande Anders Bromée (M) till Sydöstran.

Ett enhälligt kommunfullmäktige har tidigare gett klartecken till Abri att gå till banken och låna upp 125 miljoner kronor till skolbygget på Angelskogsvägen. De pengarna räcker alltså inte för att färdigställa skolan.

Tidsplanen för skolbygget är snäv – redan i augusti 2019 skulle elever och personal flyttas från Snäckebacksskolan till de nyrenoverade och utbyggda lokalerna.

De nya centralskolan ska rymma 700 elever i årskurserna 4-9.

Anders Bromée vill inte spekulera i hur Ronneby kommun ska gå vidare:

– Vi var tvungna att agera snabbt, då det med för få anbudsgivare föreligger bristande konkurrens som påverkar prisbilden negativt. Därför tog styrelsen beslutet att avbryta den pågående upphandlingen.

– Nu krävs nya politiska beslut för att arbetet i projektet Framtidens skolor kan fortsätta så snart som möjligt.

Kommunalrådet Roger Fredriksson (M) konstaterar att byggföretagen har begärt ”avsevärt mycket mer” i betalning än de 125 miljoner kronor som fullmäktige har gett klartecken till.

– Projekttiden förskjuts därför med ett år. Det gör att vi nu får en möjlighet att samtidigt planera för en snabbare utbyggnad av antalet avdelningar inom förskolan. Där råder panik just nu gällande platstillgången, säger Fredriksson.

Beskedet innebär att elever och personal på Snäckebacksskolan får vara kvar i nuvarande lokaler i ytterligare ett år – alltså fram till sommaren 2020.