Ny chef på F17 igen

Ronneby Artikeln publicerades

KALLINGE F 17 får ny flottiljchef den 1 april.
Lars Johansson lämnar posten för en högre stabstjänst inom flygvapnet.
Han efterträds av överste Lars Lundell från Lyckeby.
– En spännande utmaning, säger den nye förbandschefen.

Överste Lars Johansson tillträdde tjänsten som flottiljchef på
F 17 i Kallinge i september 2000. Sydöstran kan nu avslöja att Johansson nöjer sig med cirka 2,5 år som förbandschef.
Efterträdare på Blekinge flygflottiljs högsta chefsbefattning blir överste Lars Lundell, 49.

Samtidigt går Lars Johansson vidare till en högre stabstjänst. Han är också sedan tidigare chef för flygvapnets internationella insatsstyrka, Swafrap.
Lars Lundell bor i Lyckeby, utanför Karlskrona, och är i dag planeringschef i försvarsledningens grundorganisationsavdelning, Gro.
Han ser fram emot det kommande uppdraget som förbandschef. Inte bara för att han efter nio år i Stockholm slipper veckopendla utan också för den stora utmaningen.
– Det gäller att visa ödmjukhet inför uppgiften. F 17 kommer ju att växa väldigt mycket framöver, säger Lars Lundell och åsyftar då den omorganisation som Sydöstran tidigare har berättat om som innebär att antalet anställda vid Blekinge flygflottilj fördubblas till 1 000 personer.
Chefsbytet är redan aviserat i den interna planeringsagendan vid Försvarsmaktens högkvarter i Stockholm. Att Lars Johansson lämnar förbandschefsskapet redan efter 2,5 år ses inte som något ovanligt inom flygvapnet.

På de tre flygflottiljerna F 21 Luleå, F 4 Östersund samt F 16 Uppsala har man skiftat chefer under den senaste treårsperioden. Just tre år ses som en vedertagen omloppstid för förbandschefer.
Överste Lars Lundell har gedigen F 17-bakgrund. 1991 utsågs han, som den då yngste inom flygvapnet, till stabschef på Blekinge flygflottilj. Dessförinnan var han chef för Strilavdelningen och satt i flottiljledningen.
– Jag flyttade till Blekinge 1974 och började som radarjaktledare vid strilanläggningen utanför Rödeby som då låg under F 12 i Kalmar. 1978 fördes Rödeby över till F 17, berättar Lars Lundell, som är bördig från Ängelholm i Skåne.
Noterbart är att Lundell blir den förste förbandschefen i Kallinge utan pilotbakgrund.
Exempelvis hans företrädare Lars Johansson har suttit i cockpit på både Draken och Viggen.

På Lundells meritlista finns i stället tunga uppdrag utförda på direkt order från Överbefälhavaren.
Lars Lundell en av dem som låg bakom Försvarsmaktens så kallade flottiljutredning som senare var underlag för försvarsutskottets och riksdagens beslut om vilken flygflottilj som skulle avvecklas.
Hösten 2001 höll Lundell i snabbutredningen om krigsflygskolans framtida placering. Valet föll på Malmen, utanför Linköping.
Sydöstran har förgäves sökt Lars Johansson för en kommentar.