Ny mötesplats för föräldralediga

Ronneby Artikeln publicerades
Emanuel Norén, Berina Dzafic, Rebecka Jirle, Maria Sjögren och Lotta Dahlin
Foto: Felicia Lexler Hansell
Emanuel Norén, Berina Dzafic, Rebecka Jirle, Maria Sjögren och Lotta Dahlin

Till hösten öppnar en ny mötesplats för föräldralediga. Olika aktiviteter kommer arrangeras på fritidsgården Bruket.

Rebecka Jirle, som är projektledare, fick inspiration att starta ett projekt för föräldralediga när hon själv gick på mammaledighet. Detta kommer vara möjlighet att ta del av om du är 16 år och äldre. Både mammor, pappor oh mor- och farföräldrar är välkomna dit.

– Det har hittills inte funnits en naturlig mötesplats. Något jag saknade när jag var på mammaledighet, säger Rebecka Jirle, projektledare.

Ronneby kommun gör detta i samarbete med bland annat Landstinget Blekinge, kommunens kultur- och och fritidsverksamhet och studieförbundet NBV.

Aktiviteterna som kommer erbjudas är ännu inte helt fastställda. Det som kommer anordnas beror på de föräldrar som dyker upp och utifrån deras behov och önskemål. Hittills har de däremot diskuterat att anordna hjärt- och lungräddning och barnvagnspromenader.

Något de också har diskuterat är att skapa en pappa-grupp. Emanuel Norén, som arbetar på studieförbundet NBV, säger att han anser att pappor kan ha lite svårare att hitta aktiviteter och gemenskap.

– Det hade varit kul att skapa sammanhang genom en pappa-grupp också, säger Emanuel Norén.

Mötesplatsen kommer att äga rum på fritidsgården Bruket i Ronneby under förmiddagarna. Rebecka Jirle säger att Bruket kommer göras om till mer barnanpassat, där de ska köpa in leksaker, lägga dit mattor och även ett fik kommer vara öppet.

– Till en början siktar vi på att det ska vara under tre dagar i veckan och förhoppningen är att vi ska öppna i september, säger Rebecka Jirle.

Projektarrangörerna ser också det som en möjlighet att skapa kontakter och nätverka.

– I dag krävs det ofta mer än ett bra CV för att få ett jobb. Detta är då en perfekt möjlighet att skapa sig nya kontakter, säger Emanuel Norén.

Rebecka Jirle berättar att visionen är att det ska komma mellan 30-50 personer varje vecka. Hon säger också att det till en början är ett 1 års projekt.

Arrangörerna berättar att de kommer göra evenemang när dessa träffar kommer att vara och göra det tydligt och tillgängligt för föräldralediga.