Ny passage skapar fri väg för fisken

Bräkne-Hoby Artikeln publicerades
Vattnet släpptes på av markägaren Mikael Svahn och landshövding Berit Andnor Bylund.
Foto:Mattias Mattisson
Vattnet släpptes på av markägaren Mikael Svahn och landshövding Berit Andnor Bylund.

På torsdagen släpptes vattnet på – två faunapassager i Bräkneån ska ge fisken en hjälpande hand att vandra både uppströms och nedströms framöver.

Efter fyra år med Lifeprojektet Målarmusslans återkomst, som stöttats upp med EU-pengar, gick länsstyrelsen i Blekinge under torsdagen i mål med två pinfärska faunapassager.

Enkelt förklarat är det en fiskväg som ska hjälpa alla arter att kunna gå både upp- och nedströms och inte hindras av en damm som den i Tararp som invigdes under torsdagen. Den andra passagen finns i Trånhem.

Landshövding Berit Andnor Bylund släppte på vattnet, tillsammans med markägaren Mikael Svahn, och för två miljoner kronor per faunapassage har man nu gett de bästa möjligheter till en förbättring av vattenmiljön som i sin tur gynnar både musslor och allt annat liv i Bräkneån.

– De som närmast kommer att ha nytta av den här passagen är mörten, abborren och gäddan, säger Andreas Nilsson vid länsstyrelsen.

Och har man tur så kan man till hösten kanske kunna se havsöring leka här i Tararp.

– Vi är i slutet av ett projekt som pågått i fem år och det här har rönt intresse även utanför länets gränser. Sådana här intressen kan vara motstridiga mellan markägare och länsstyrelsen, men här har man lyckats förena det, säger Berit Andnor Bylund.