Ny talang möter rutin och erfarenhet

Ronneby Artikeln publicerades
Nicole Broström och Daniel Gustavsson är laddad inför årets nyårsrevy i Ronneby.
Foto: Joel Petersson
Nicole Broström och Daniel Gustavsson är laddad inför årets nyårsrevy i Ronneby.

Hon är ny. Han har varit med förr. På söndag står Nicole Broström och Daniel Gustavsson på scen när Ronneby Folkteater har premiär på årets nyårsrevy.

Och det är inte den man först tror som är lugn och har nerverna i schack.

– Jag har varit borta de två senaste åren, men annars så har jag varit med flera gånger tidigare. Det är kul att vara tillbaka igen och göra detta som är så vansinnigt roligt, säger Daniel Gustavsson.

Han har tidigare år utmärkt sig med sitt skådespeleri, bland annat som bygdeoriginal.

För 12-åriga Nicole Broström är det däremot en ny upplevelse att spela nyårsrevy.

– Jag var sugen på att vara med och tog kontakt med regissören Håkan Robertsson, som lät mig testa på rundvandringen på torget i somras och nu är jag med här med flera repliker och ett eget sångnummer, säger hon.

Nicole är yngst i ensemblen och brinner för att stå på scen.

– Jag har alltid tyckt om teater, musik och dans. Att få göra allting på en gång, varje dag, är jättekul.

Hon trodde att det skulle vara svårt att lära sig alla repliker, men det har inte varit något större problem. För Daniel Gustavsson är det dock annorlunda.

– Ju äldre man blir desto svårare är det att få in allting verkar det som. Så är det i alla fall för mig. Jag måste läsa, traggla och repetera många gånger för att det ska sitta, säger han.

LÄS OCKSÅ: Dubbla jubileum för nyårsrevyn

Årets revy är av ett större format än tidigare. Tolv skådespelare står på scen, plus revyorkestern, och föreställningen är på nästan två timmar.

– Vi har aldrig haft så mycket ljud, ljus och teknik som vi har nu. Det är helt klart ett lyft, säger Daniel Gustavsson.

Några nerver, så här dagarna före premiären, känner varken han eller Nicole av.

– Jag är inte nervös nu, men tror att jag kommer att bli det sedan, när det väl gäller. Det ska bli kul att få visa upp det vi har övat på i flera månader, säger hon.

– Man måste gilla att stå på scen för att göra det här. Jag är nervös och har ångest vid varje premiär, det blir inte lättare med tiden, men det taggar mig bara ytterligare, säger Daniel Gustavsson.

Årets revy kommer som vanligt bjuda på mycket musik och dans – och en stor portion lokala händelser och företeelser. Och lokala politiker och andra kan räkna med en släng av sleven.

– Det är en balansgång. Ibland är det svårt att veta hur vass man kan vara. Vi vill inte göra folk ledsna, så det måste göras med hjärta och hjärna, säger Daniel Gustavsson.

– Det är mycket vuxenhumor, och en del har jag inte förstått först. Då har de andra i teatersällskapet fått förklara och då får det en helt ny betydelse även för mig, säger Nicole Broström.

I slutet av januari kan hon och Daniel pusta ut efter en intensiv tid med många repetitioner och en månad med skarpa framträdanden.

– Jag brukar få abstinens efter en tid. Först är det skönt, sedan börjar vardagen kännas lite grå och trist. Då vill man stå på scen igen, säger Daniel Gustavsson.