Nyinvigda kustlinjen gör skärgården tillgänglig

Ronneby Artikeln publicerades
M/F Spättans sista färd innan hon blir M/F Astrid.
Foto: Hanna Franzen
M/F Spättans sista färd innan hon blir M/F Astrid.

Under onsdagen invigdes den nya Kustlinjen som under sommaren länkar samman östra och västra skärgården. Kustlinjen ska göra skärgården mer tillgänglig för alla.

I samband med dopet av M/F Astrid hölls ett unikt trebåtsmöte och feststämning i Ronneby hamn.

I friska vindar och med musik, tal och tårta firades dopet av M/F Astrid samt invigningen av skärgårdstrafikens nya Kustlinje vid östra piren i Ronneby hamn.

Under sju sommarhelger har kommuninvånare och besökare möjlighet att välja vattenvägen för resor mellan Karlskrona, Ronneby och Karlshamn. Att göra Blekinge skärgård mer tillgänglig för alla är en av tankarna bakom den nya satsningen.

– Det är unikt är att vi knyter ihop tre trafiklinjer här i Ronneby. Det är resultatet av ett bra samarbete mellan kommun och region, säger Magnus Johansson, ordförande i region Blekinges trafiknämnd vid onsdagens invigningsceremoni.

Östra piren i Ronneby hamn blir knutpunkten för de tre båtar som binder ihop västra och östra skärgården. M/F Tuva trafikerar sträckan mellan Karlshamn och Ronneby, via Tjärö och M/F Flaggskär kommer att gå mellan Karlskrona, Hasslö och Ronneby.

 

Astrid lägger till i Ronneby hamn.
Foto: Hanna Franzen
Astrid lägger till i Ronneby hamn.

M/F Astrid tar passagerare från Ronneby centrum till östra piren. Kustlinjens tidtabell är länkad med övrig skärgårdstrafik och gör det möjligt för resenärer att ta sig vidare ut till andra öar och upptäcka fler delar av skärgården.

– Vi gör skärgården tillgänglig för alla även de som inte har egen båt. Sommaren blir en testrunda, så får vi se hur det kan utvecklas. Kan man göra detta permanent, finns det möjlighet att paketera det till ”ö-luff” i framtiden, säger Torbjörn Lind, Ronneby kommuns näringslivschef.

Premiärturen för Kustlinjen går först den 30 juni, men redan vid midsommarhelgen startar trafiken i Ronneby ån.

Det är sightseenbåten M/F Spättan, som under festligheterna i hamnen döptes om till M/F Astrid. Namnet har hon har fått efter fredskämpen och Ronnebyprofilen Astrid Einarsson.

M/F Astrid kommer dagligen resa mellan Ronneby centrum via Ronneby Brunn och ut mot skärgården, Aspan, Karön, Ekenäs och vissa turer ut till Harön.

Förra årets uppskattade guidade turer återkommer i sommar. I år får barnen en alldeles egen guide. Författaren Kim Kimselius Eringsboda har läst in en barnvariant av alla sevärdheter längs med ån.

Annika Johansson, My Johansson, Alva Håkansson, Therese Håkansson var med vid festligheterna.
Foto: Hanna Franzen
Annika Johansson, My Johansson, Alva Håkansson, Therese Håkansson var med vid festligheterna.

Med på M/F Spättans sista resa fanns ett 40-tal inbjudna gäster. Therese och Alva Håkansson från Ronneby, vann resan i en webbtävling. Det är första gången de åker längs med ån och tycker att det är ett kul och bra sätt upptäcka och se Ronneby från en annan sida.

– Det är kul att åka båt. Det bästa är att jag inte blir sjösjuk, säger Alva som dagen till ära firar sin sjuårsdag.

Även Annika Johansson är med på resan och berättar att hon kommer att prova på den nya Kustlinjen när hon ska till Sturkö under sommaren.

På skärgårdstrafiken gäller kollektivtrafiks taxa och förhoppningen är att det ska gynna pendlare såväl som turister som besöker länet.

– Som turistort stärker vi vårt län som varumärket levande vatten. Kopplingen till vatten är jätteviktig för Blekinges besöksnäring men även får våra invånare, säger Ronnebys kommunalråd Roger Fredriksson (M).