Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nystart för FRG – utbildningar genomförs

Frivilliga resursgruppen, FRG, står inför en nystart i Ronneby.
I november utbildas ett 15-tal personer som ska ingå i gruppen.
Och det finns plats för fler.
Ronneby • Publicerad 11 november 2019 • Uppdaterad 12 november 2019
Linda Thelander Månsson, Therese Karlssson och Torleif Månsson sätter ut riktningen för Frivilliga resursgruppens kommande arbete i Ronneby kommun.
Linda Thelander Månsson, Therese Karlssson och Torleif Månsson sätter ut riktningen för Frivilliga resursgruppens kommande arbete i Ronneby kommun.Foto: Jens Svensson

– Är intresset tillräckligt stort så kan vi anordna ytterligare utbildningstillfällen under nästa år, säger Torleif Månsson.

Han arbetar just nu, tillsammans med Therese Karlsson och Linda Thelander Månsson, med det som kan ses som en nystart för FRG i Ronneby.

Annons

Senare i november hålls en utbildning för cirka femton frivilliga som anmält sitt intresse att ingå i Ronnebygruppen.

– De kommer bland annat att få lära sig hur man tar emot frivilliga, som brukar dyka upp vid större händelser, exempelvis som vid förra årets skogsbränder, säger Therese Karlsson.

Vid skogsbränderna i Västmanland härom året var just mottagning och hantering av frivilliga, som lämnade sin vardag för att hjälpa till, en stor utmaning.

Ett bra mottagningssystem ingår också som ett uppdrag i det avtal FRG har med Ronneby kommun. Gruppens medlemmar kallas in av sin hemkommun när en händelse som bedöms vara ”extraordinär” inträffar.

– Det kan handla om bränder eller att det uppstår vattenbrist, säger Torleif Månsson.

– Men vi var också på plats under kronprinsessan Victorias besök i Ronneby härom året, då vi bland annat ordnade avspärrningar, berättar Therese Karlsson.

Linda Thelander Månsson är en av dem som varit med längst i FRG Ronneby. Engagemanget väcktes i samband med en stort nationellt trauma – tsunamikatastrofen 2004.

– Då kände jag att jag ville hjälpa till. Även Estonia var en väckarklocka för mig. Man måste ställa upp när samhället behöver det, säger hon.

bild 1/3

Ett engagemang i FRG bygger helt och hållet på frivillighet. Viss ersättning kan betalas ut vid större händelser men annars är det ett 25-tal personer som ideellt ställer upp med tid och olika kompetenser.

Utbildningen som genomförs i Ronneby den 22-24 november finansieras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Annons

Utbildningen innehåller bland annat moment som stabskunskap och kommunal krisberedskap, hjärt- och lungräddning, livsmedelshantering samt praktiska övningsmoment.

För att gå med i FRG krävs att man har fyllt 18 år samt medlemskap i en frivillig försvarsorganisation.

Jens SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons