Nytt integrationsprojekt startas på landsbygden

BRÄKNE-HOBY Artikeln publicerades
Integrationssamordnare Jenny Ryberg har arbetat med integrationsprojekt "Tallet" i ett år. När det nu är avslutat börjar Bygd i samverkan i stället med språkkaféer och aktiviteter för barn, som exempelvis hjälp med läxläsning.
Foto:Mattias Mattisson
Integrationssamordnare Jenny Ryberg har arbetat med integrationsprojekt "Tallet" i ett år. När det nu är avslutat börjar Bygd i samverkan i stället med språkkaféer och aktiviteter för barn, som exempelvis hjälp med läxläsning.

På uppdrag av kommunen startar Bygd i samverkan ett nytt integrationsprojekt på småorterna.

Några av aktiviteterna är språkkafé samt läxläsning för skolungdomar.

Under torsdagen var det på årsdagen ett år sedan Bygd i samverkan påbörjade integrationsprojektet "Tallet". I januari flyttade de sista nyanlända ut från asylboendet och nu är utvärderingen klar.

– Det har varit ett fantastiskt lyckat projekt. Vi har haft många engagerade volontärer från första till sista dagen och många välbesökta aktiviteter. Det har varit en rolig tid som varit väldigt uppskattad, säger integrationsamordnare Jenny Ryberg.

Av de 85 boende som bodde på Tallet under perioden mars i fjol till januari i år har Bygd i samverkan, tillsammans med hjälp från allmänheten, lyckats hitta boende till 25 stycken på orten.

– Nu gäller det hålla kontakten, man har ju fått vänner för livet.

Samtidigt som Tallet-projektet avslutas påbörjas ett nytt integrationsprojekt i samarbete med Ronneby kommun och länsstyrelsen. Bygd i samverkan har fått 620 000 kronor till integrations- och samhällsutveckling i Bräknebygden och intilliggande landsbygd.

I Bräkne-Hoby, Kallinge och Backaryd kommer den ideella föreningen att starta språkkaféer och andra aktiviteter såsom läxläsning och pyssel för skolbarn.

– På språkkaféerna kanske man sorteras upp som en klass. Det blir allt från att lära sig det svenska alfabetet till att sitta och prata tillsammans, säger Jenny Ryberg.

Projektet handlar även om att hitta bostäder och sysselsättning till de nyanlända.

– Projektet är viktigt för att kunna knyta kontakter och prata jobb och bostad. Det är alltid lättare via "mun mot mun-metoden", menar Jenny Ryberg.

– Vi hoppas ju att de nyanlända ska vilja stanna här hos oss och inte flytta vidare. Men vi behöver hjälp och hoppas på fler volontärer.