Omedelbart bevattningsförbud i Ronneby

Ronneby Artikeln publicerades
Akut bevattningsförbud införs nu i Ronneby.
Foto:FREDRIK SANDBERG / TT
Akut bevattningsförbud införs nu i Ronneby.

Ronneby kommun har tidigare informerat om att det blir bevattningsförbud i Ronneby från och med 1 juni - men nu införs det med omedelbar verkan.

Vattenförbrukningen i Ronneby har ökat den senaste tiden och nu tvingas kommunen införa bevattningsförbud med omedelbar verkan.

Förbudet gäller för hela Ronneby kommun med undantag för Belganet, Hallabro och Backaryd där bevattningsförbud inte behöver införas i nuläget.

Förbudet gäller alla med kommunalt vatten, även föreningar meddelar kommunen. Näringsidkare som behöver vatten för att bedriva sin verksamhet undantas dock från förbudet.

– Det kommunala dricksvattnet ska i första hand användas till mat, dryck och hygien. Det kan vara svårt att tro att man som enskild person kan bidra märkbart men tillsammans kan vi göra stor skillnad. Tänk på att vara vattensmart - varje droppe räknas, säger Conny Miketinac, VA-chef Ronneby Miljö & Teknik AB.

Fakta

Detta förbjuds:

Poolfyllning över 3 kubikmeter

Bevattning med trädgårdsslang eller vattenspridare. 


Tvätt av bil med vattenslang eller högtryckstvätt.

Användning av högtryckstvätt för rengöring av fasader, altaner med mera.

Kommunen uppmanar att man åker till biltvättar som har recirkulation, ångtvätt och vattenbesparande utrustning.

Du som har pool som understiger 3 kubikmeter får fylla den med kommunalt vatten, enligt vissa restriktioner. Dessa restriktioner finns att läsa på Miljötekniks hemsida. Där finns även mer information samt frågor och svar som gäller bevattningsförbudet.

Visa mer...