”Otroligt att Tosia fortfarande håller på”

Ronneby Artikeln publicerades
Åsa Andreasson, Jeanette Rosander, Aina Boneck-Ekvall och Johan Gustavsson presenterade programmet för Tosia under onsdagen.
Foto: Emma Gunler
Åsa Andreasson, Jeanette Rosander, Aina Boneck-Ekvall och Johan Gustavsson presenterade programmet för Tosia under onsdagen.

Över 300 knallar, ett 20-tal åkattraktioner, gratis familjeunderhållning och flera stora artister på scen. Håll till godo, Ronneby – en av Sveriges största marknader är tillbaka.

På Ronneby kommuns hemsida står det att Tosia Bonnadan har arrangerats i Ronneby i nästan 150 år. Och visst har stadsfesten andra helgen i juli blivit en tradition för generationer av Ronnebybor genom åren men Jeanette Rosander, turism- och evenemangssamordnare, har räknat lite på det.

– Det är faktiskt 169:e året vi kör Tosia nu. Jag hittade gamla annonser.

Så då blir det stort jubileumsfirande nästa år?

– Ja, vi får väl börja jobba på det nu. Alla ser fram emot Tosia och det är egentligen helt otroligt att vi fortfarande håller på efter så många år.

På torsdag kväll smygstartar årets Tosia med en stor familjefest i Brunnsparken. På scen står Sean Banan, tidigare Idol-vinnaren Liamoo och Sahara. Under fredagen drar sedan både tivolit och den traditionella knallemarknaden i gång.

Fakta

Visste du att...

Tosia Bonnadan är en av Sveriges största och äldsta marknader. I år är det 169:e gången som Tosia arrangeras

Som mest har det varit runt 400 knallar

Namnet Tosia Bonnadan kommer ifrån tiden då det mest var bönderna som kom in till Ronneby för att sälja bland annat sina djur och grödor. De festade och blev lite tosiga

Det som säljs allra mest på Tosia är marknadsgodis och kokosbollar.

Axels Tivoli har funnits sedan 1928 och har varit med på Tosia i Ronneby sedan starten.

Cirka 100 000 besökare kommer till Tosia och Ronneby varje år

Källa: Visitronneby

Visa mer...

Åsa Andreasson, platschef för Axels tivoli, berättar att det blir en ny attraktion bland karusellerna.

– Den heter Dracula och är ett spöktåg. Det blir den istället för det lustiga huset med dinosaurier som vi haft tidigare år.

Efter fjolårets Tosia Bonnadan hotade många av de besökande knallarna med att bojkotta marknaden till 2018. Anledningen var de nya krav som riktas mot dem från kommun och räddningstjänst. Men tvisten är löst och marknadsföreståndare Aina Boneck-Ekvall räknar med att runt 300 knallar ställer ut.

– Sedan har vi många på kö. Det är mycket möjligt att fler kommer upp till Ronneby efter Hörby marknad, säger hon.

För andra året i rad arrangeras även Barnens Tosia i Rådhusparken. Bland aktiviteterna finns fotbollsdart, sumobrottning, trubadur och clowner.

– Eftersom det är första året vi är med så måste vi utveckla det till nästa år. Barnen ska få det allra bästa och Rådhusparken är en yta som ska utnyttjas, säger fritidsgårdsverksamhets chef Johan Gustavsson.

Helgen avslutas med Lars Winnerbäcks konsert i Brunnsparken.

Program

Öppettider

Tivolit

Fredag: 13-01

Lördag: 10-01

Söndag: 11-18

 

Marknaden

Fredag: 16-24

Lördag: 10-24

Söndag: 10-18

 

Hantverksmarknad

Fredag: 10-20

Lördag: 10-20

Söndag: 11-18

 

Barnens Tosia

Lördag: 10-18

Visa mer...