Parkteatern i Ronneby ställs in

Ronneby Artikeln publicerades
”Vi ser det som att kommunen inte vill att vi ska ordna barn- och ungdomsverksamhet”, säger Håkan Robertsson.
Foto: Mattias Mattisson
”Vi ser det som att kommunen inte vill att vi ska ordna barn- och ungdomsverksamhet”, säger Håkan Robertsson.

Folkteatern ställer in sommarens turnerande parkteaterföreställning

– Vi får inget stöd av kommunen och tvingas lägga det på is, säger Håkan Robertsson verksamhetschef för Ronneby Folkteater.

Folkteatern i Ronneby meddelade under tisdagskvällen att de tvingas ställa in sommarens turnerande parkteaterföreställning, ”När Schlemiel gick till Warszawa”.

Det var tänkt att föreställningen skulle spelas som en turnerande ensemble och vara en gratis föreställning för hela familjen.

Håkan Robertsson, verksamhetschef på Ronneby Folkteater meddelade att de inte fått något stöd från kommunen för att genomföra föreställningen och därför tvingas de av ekonomiska skäl att avbryta repetitionen.

– Som en liten kulturell förening har vi inte råd att göra det om vi går med förlust, säger han.

Ronneby Folkteater arrangerar även Cikus Cirkör seminarium under sommaren. Håkan Robertsson berättar att kommunen drog sig ur detta och föreningen fick själva stå för alla kostnader för att kunna genomföra det.

–Vi trodde att kommunen ville satsa på barn - och ungdomsverksamhet under sommaren, och att det vi bidragit med tidigare år varit uppskattat, säger Håkan Robertsson.

Håkan Robertsson riktar kritik mot kommunen och menar att föreningen inte fått besked angående bidrag i tid. Produktioner och arrangemang bokas långt i förväg. När kommunen sedan sagt nej resulterar det i att Folkteatern får stå för avbokningskostnader. I de fall det inte är möjligt att avboka får föreningen ta hela kostnaden själva.

Under tisdagskvällen tog styrelsen för Folkteatern beslutet att ställa in sommarens parkteater på grund av att föreningen inte klarar fler ekonomiska förluster. Övriga föreställningar och arrangemang kommer att genomföras som planerat.

Thomas Andersson, verksamhetschef för fritids- och kulturnämnden svarar att Ronneby Folkteater är en av de föreningar som får mest bidrag inom kommunen.

– De senaste tre åren har vi en överenskommelse med Folkteatern om att de får en engångssumma på årsbasis. Summan är till hela deras verksamhet, varav en del av det ska gå till barn- och ungdomsverksamhet, säger Thomas Andersson.

–Hur Folkteatern prioriterar att använda pengarna är föreningens ansvar. Det har varit tydligt hela tiden, säger Thomas Andersson.