Polis drog vapen mot aggressiv man

Ronneby Artikeln publicerades
Polismännen tvingades dra sina tjänstevapen mot 25-åringen när denne greps i centrala Ronneby.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Polismännen tvingades dra sina tjänstevapen mot 25-åringen när denne greps i centrala Ronneby.

Polismännen tvingades dra sina tjänstevapen mot den 25-årige man som hotat flera hantverkare, med vad man då trodde var en pistol.

Nu väcks åtal för grovt olaga hot efter händelserna i centrala Ronneby den 16 mars.

Fredriksbergsskolan och kommunens förskolekansli låstes. Flera polispatruller larmades till Ronneby sedan larmet om en pistolbeväpnad man gått ut.

Till slut kunde den aggressive och till synes påverkade 25-åringen gripas vid Systembolaget i Ronneby.

Men gripandet blev dramatiskt. Två polismän upptäckte den eftersökte mannen och uppmanade honom att lägga sig ner på marken.

Mannen vägrade med hänvisning till att det var kallt på marken. När han inte ville ta upp sina händer ur fickorna upplevde polismännen situationen som så pass allvarlig att de drog sina tjänstevapen som riktades mot 25-åringen.

Mannen kunde senare beläggas med handfängsel. I en väska som hittades på platsen låg en yxa.

En stund tidigare hade 25-åringen hamnat i dispyt med några hantverkare som utförde arbete i Gamla teatern, på Gångbrogatan i centrala Ronneby. Plötsligt slet mannen fram ett pistolliknande föremål som han riktade mot hantverkarna.

Hantverkarna sprang längre in i byggnaden och 25-åringen lämnade platsen.

Mannen erkänner i förhör att han hamnat i diskussion med hantverkarna. Men det var en yxa, som han höll i huvudet och som riktades mot männen, inte en pistol, uppger han.

I efterhand inser 25-åringen att det ”korkat” att han vifta med yxan. och han önskar att han inte hade gjort det. Han kallar det hela för en ”idiotgrej”.

Åklagaren väcker nu åtal gällande grovt olaga hot samt brott mot lagen beträffande knivar och andra farliga föremål.

En av hantverkarna begär 14 000 kronor i skadestånd av den nu åtalade mannen. Ersättningen gäller kränkning samt förlorad arbetsinkomst som följd av att han fick sjukskriva sig efter händelsen.

25-åringen häktades kort efter gripandet. Sannolikt blir det huvudförhandling i tingsrätten i nästa vecka. Mannen riskerar ett fängelsestraff.