Postnord stoppar brevutdelning i hyreshus

Ronneby Artikeln publicerades
Foto:Åke Gunnarson

Postnord stoppar nu postutdelningen i ett hyreshus i centrala Ronneby.

Bolaget hänvisar till brevbärarnas arbetsmiljö.

Enligt Mattias Sjöstedt, produktionsområdeschef vid Postnord i Kristianstad, har beslutet fattats efter flera påtalanden till fastighetsägaren Amasten.

– Nu har vi kommit så långt att vi skickar ett så kallat brev fyra, en fjärde påminnelse där vi meddelar att vi inför ett postutdelningsuppehåll i fastigheten från och med 11 november, säger Mattias Sjöstedt till Sydöstran.

Stoppet innebär att Postnord helt enkelt slutar att dela ut post i huset. Hyresgästerna i den aktuella fastigheten hänvisas i stället till Postnords kundcenter på Västra Industrigatan i Ronneby.

– Tyvärr har vi vid upprepade tillfällen sökt dialog med Amasten, men utan resultat. Postutdelningsuppehållet gäller inte bara oss utan samtliga postoperatörer.

Mattias Sjöstedt hänvisar till en kartläggning som Postnord gjort av brevbärarnas arbetsmiljö i trapphuset i den centralt belägna hyresfastigheten.

– Vi har synpunkter på belysningen men främst handlar det om att brevinkasten är gamla och slitna, de håller inte måtten enligt den standard som PTS (Post- och Telestyrelsen) har tagit fram.

– Vi vill undvika skador på våra medarbetare, därför har vi försökt få Amasten att åtgärda bristerna. Men vi har som sagt inte kommit någonstans i den frågan.

Enligt Sjöstedt togs den första kontakten med Amasten för snart ett år sedan. Han berättar att ett beslut om att stoppa postutdelningen inte fattas ofta av Postnord.

– Ett utdelningsuppehåll är det sista vi vill, vi föredrar en dialog och samverkan. I Ronneby har vi nu fått ett fall där fastighetsägaren tyvärr inte varit särskilt tillmötesgående. Vi har inte fått något svar alls från dem.

Vad krävs för att ni ska ändra ert beslut?

– Vår önskan är att få en kommunikation i den här frågan så snart som möjligt. Om Amasten kontaktar oss och presenterar en trovärdig handlingsplan, exempelvis att bristerna i fastigheten ska vara åtgärdade senast till årsskiftet, då är vi beredda att ompröva vårt beslut, säger Mattias Sjöstedt.

Berörda hyresgäster kommer att informeras brevledes om utdelningsstoppet.

Sydöstran söker företrädare för fastighetsbolaget Amasten. Bolaget har under de senaste åren genomfört stora fastighetsköp i Ronneby. Tidigare i år förvärvade man exempelvis hela Blasiusområdet av Heimstaden.