Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Så går kommunens arbete för att nå miljömål

Ronneby kommun har som mål att bli landets första hållbara kommun. ”Effekterna av miljöarbetet börjar synas och det går åt rätt håll”, säger Kenneth Michaelsson (C), ordförande miljö- och energirådet.
Ronneby • Publicerad 20 mars 2019 • Uppdaterad 26 mars 2019
Miljösamordnare, Karin Lundberg, miljöutvecklare Sofie Samulesson  och  Kenneth Michaelsson (C), ordförande miljö- och energirådet.
Miljösamordnare, Karin Lundberg, miljöutvecklare Sofie Samulesson och Kenneth Michaelsson (C), ordförande miljö- och energirådet.Foto: Nanna Jami

Ronneby kommuns miljöbokslut för 2018 är nu klart. Miljöbokslutet är en årlig uppföljning av miljöarbetat som styrs av miljöprogrammet som består av fokusområdena: klimat, hållbar bebyggelse, friskt vatten, giftfri miljö och biologisk mångfald.

– Vi har satsat på miljön i många år. Vi har som målsättning att kommunen som organisation ska bli fossilbränslefritt 2025, säger Kenneth Michaelsson (C), ordförande miljö- och energirådet och vice ordförande i kommunstyrelsen.

Annons

Det största koldioxidutsläppen kommer från transporter. Arbetet med att byta ut fordon pågår för fullt. De ska ersättas med fordon som drivs med el, etanol eller biogas.

– I augusti förra året var 50 procent av alla personbilar och lätta lastbilar i vår fordonsflotta fossilfria. Vi har över 300 fordon så det är en bit kvar, säger miljöutvecklaren Sofie Samulesson.

Miljön i kommunen ska vara giftfri och ingen ska exponeras för ämnen som kan vara skadligt, vilket bland annat görs genom minskad spridning av ämnen som är miljö- och hälsofarliga.

– Vi rensar ut produkter på förskolorna som är farliga, säger Karin Lundberg, miljösamordnare på kommunen.

Mellan 2017 och 2018 minskade matsvinnet med två gram per portion inom skola och förskola.

– Vi vill att matsvinnet ska minska ännu mer, säger Samuelsson.

Den 30 mars äger miljömanifestationen, Earth Hour, rum.

– Det är nionde året som kommunen är med. Vattentornet kommer som vanligt att släckas ned och det kommer även att anordnas föreläsningar som ska inspirera till en mer medveten konsumtion, säger Kenneth Michaelsson och tillägger:

– Effekterna av miljöarbetet börjar synas och det går åt rätt håll. Det är tuffa mål som vi vill uppnå.

Nanna JamiSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons