Sex personer misstänkta för brott efter polisinsats

Ronneby Artikeln publicerades
Här på Gångbrogatan tvingades polismännen fatta ett drastiskt beslut - och medvetet krocka med den 23-årige mannens bil.
Foto:Jens Svensson
Här på Gångbrogatan tvingades polismännen fatta ett drastiskt beslut - och medvetet krocka med den 23-årige mannens bil.

Polisen genomförde under helgen spaning i Ronneby med civila fordon.

Insatsens resultat - sex personer misstänkta för totalt 15 brott - samt en bil tagen i beslag.

En 23-årig man greps efter en vansinnesfärd sedan polisen tvingats kollidera med hans fordon.

En riktad insats mot bland annat drogrelaterade brott i trafiken inleddes av polispersonal under fredagskvällen. Kring midnatt small det till ordentligt. En polispatrull i ett omålat tjänstefordon lade märke till en personbil som framfördes på ett vårdslöst sätt på Ronnebyvägen, i de södra delarna av Kallinge.

Föraren vägrade stanna på polisens uppmaning och en biljakt inleddes. Enligt polisen gick färden i höga hastigheter mot Ronneby. 23-åringen ska också ha styrt sin bil in på gångbanor och dessutom försökt preja polisbilen av vägen.

På Gångbrogatan i centrala Ronneby tvingades de efterföljande poliserna ta ett drastiskt beslut. De krockade medvetet med den flyende mannens fordon för att få stopp på honom. En lättare sammanstötning skedde mellan fordonen men inga personskador ska ha orsakats av krocken. Dagen efter vittnade plast- och glassplitter samt en oljefläck på platsen om vad som skedde under natten.

23-åringen greps och fick tillbringa natten i en tillnyktringscell. Han misstänks nu för totalt sex olika brott: Grov olovlig körning, grovt rattfylleri, grov vårdslöshet i trafik, försök till grov misshandel (mot poliserna när han försökte preja dem av vägen), narkotikabrott samt orsakande av trafikolycka.

I bilen han körde fanns också två kvinnor, varav den ena är ägare till bilen. Hon har delgivits misstanke om tillåtande av olovlig körning, då hon ska ha gett mannen bilnycklarna trots att hon visste att han saknar körkort.

Tidigare under fredagskvällen stoppade polisen personbilar i Bräkne-Hoby respektive Ronneby. Totalt tre personer delgavs brottsmisstankar om narkotikabrott, brott mot knivlagen, grov olovlig körning, narkotikabrott samt drograttfylleri.

I ett av fallen beslagtog polisen dessutom den bil som en 21-årig man körde på Lindblomsvägen. Han saknar körkort och har tidigare vid flera tillfällen gjort sig skyldig till grov olovlig körning. Detta sammantaget gjorde att ett beslut om att direkt beslagta fordonet fattades.

Strax före klockan 21 på lördagskvällen mötte en civil polispatrull en personbil i Ronneby. Polismännen kände igen föraren och visste att han är för ung att inneha körkort. När den 16-årige mannen parkerade fordonet på Söderbro i stadens centrala delar delgavs han misstanke om olovlig körning samt drograttfylleri. Han fick dessutom lämna över bilnycklarna till polisen.

Under veckan ska de sex personer som nu misstänks för brott efter helgens insats förhöras.

Fakta

Misstänkta brott

23-årig man, förare, Ronneby: Grov olovlig körning, grovt rattfylleri, grov vårdslöshet i trafik, orsakande av trafikolycka, narkotikabrott, försök till grov misshandel.

22-årig kvinna, passagerare, Ronneby: Tillåtande av olovlig körning.

22-årig man, förare, Bräkne-Hoby: Ringa narkotikabrott, brott mot knivlagen.

23-årig man, passagerare, Bräkne-Hoby: Narkotikabrott eget bruk.

21-årig man, förare, Ronneby: Grov olovlig körning, narkotikabrott, drograttfylleri. Bil tagen i beslag.

16-årig man, förare, Ronneby: OIovlig körning, drograttfylleri. Bilnycklar i beslag.

Visa mer...