Sillarodden startskott för ny kustled

Ronneby Artikeln publicerades
Sillarodden i Ronneby har arrangerats i form av en hamnfest, nästan varje år, sedan 1999.
Foto: Mattias Mattisson
Sillarodden i Ronneby har arrangerats i form av en hamnfest, nästan varje år, sedan 1999.

På lördag fylls Ronnebyhamn med aktiviteter när den årliga Sillarodden intar Ronnebyån.

Publikfesten blir också startskottet på arkipelagrutten, Blekinges nya skärgårdsled, som invigs nästa vecka.

– Det ser riktigt roligt ut, vi har fått allt på plats vad gäller planering och så. Jag tror att alla kommer att känna igen sig. Vädret ser också ut att bli fint, säger Bengt Larsson från arrangerande Ronneby Fiskehamnsförening.

Förra sommaren kom Sillarodden tillbaka efter ha varit inställt under 2016. Och till i år har programmet breddats ytterligare. Utöver deltagande föreningar och utställare, som exempelvis räddningstjänsten och Veteranbilsklubben, gör museifiskebåten Edit från Karlshamn comeback.

Den 20 juni invigs den nya kustlinjen som ska knyta ihop Karlskrona, Ronneby och Karlshamn i Ronnebyhamn. Men redan under Sillarodden blir det en förhandsvisning.

– Sedan har vi Ark56, där representanter från Blekinge Arkipelag kommer att tala om vad det innebär rent praktiskt med den nya arkipelagrutten i skärgården. Det är ju tänkt att Ronneby ska vara navet i detta så det blir information om detta inför invigningen.

En annan nyhet för året är att ett nytt vandringspris har instiftats av Low Impact Fischers of Europe, LIFE. Vad priset är, eller vem det ska gå till, vill Bengt Larsson ännu inte avslöja.

– Men det är en väldigt fin båt, så mycket kan jag säga.

När det gäller själva roddtävlingen, som brukar locka flera tusen åskådare längs med Ronnebyån, tror han att det blir ett tiotal deltagande lag. I dagsläget har åtta ekipage anmält sig.

– Men av erfarenhet vet jag att det burkar bli fler. Vi har alltid det fenomenet att det kommer fler ändå, några som har tjuvtränat, säger Bengt Larsson och uppmanar de som vill tävla att anmäla sig senast under lördagsförmiddagen.

En annan nyhet är att prisutdelningen i år hålls på Karön.

– Det känns lite roligt i och med att det är precis återinvigt. Vi har en devis att vi ska förnya oss lite och växa sakta men bra. Hamnfesten ska kännas genuin och det är också det betyg vi brukar få, så det vill jag hålla på.

Program

Sillarodden

Hamnfest lördagen den 16 juni

10.00 Hamnfesten startar, gästande fartyg välkomnar alla ombord

10.30, 11.30, 12,30 Räddningstjänsten och Sjöräddningssällskapet visar räddning med Hansaboard i hamninloppet

11.00 Räddningshelikoptern visar ytbärgning tillsammans med SSRS

12.00 och 13.00 Presentation av roddarlagen på scenen

13.30 Lastning av sillen i roddbåtarna

14.00 Start Sillarodden

14.30-16.00 Målgång och sillförsäljning

Under hela dagen: Försäljning av sillmackor, grillad fick, korv, kaffe, lotterier, musikunderhållning på scen och på museifiskebåten Edit.

 

Deltagare och utställare: Dykarklubben Doppingen. Sv. Sjöräddningssällskapet SSRS-Hasslö. Räddningstjänsten. Gästande fiskebåtar. Veteranbilsklubben. Veteranbåtar. Lokala företag och föreningar. Hantverkare, knallar och konstutställare har visning och försäljning. Visning av gamla båtmotorer. Aktiviteter för barnen.

Visa mer...