Skanska bygger F17:s nya helikopterhangar

Kallinge Artikeln publicerades
Fortifikationsverkets investeringar på F 17 uppgår totalt till närmare 700 miljoner kronor. Helikopterhangaren kostar 310 miljoner kronor att bygga.
Foto:Maths Olsson
Fortifikationsverkets investeringar på F 17 uppgår totalt till närmare 700 miljoner kronor. Helikopterhangaren kostar 310 miljoner kronor att bygga.

Byggföretaget Skanska har vunnit upphandlingen för en ny helikopterhangar på F17.

Ordervärdet uppgår till 310 miljoner kronor. Totalt kommer 300 personer att arbeta med bygget.

– För vår del handlar det om cirka 100 personer. Men sedan tillkommer personal från våra leverantörer och underentreprenörer. Totalt under byggtiden handlar det om cirka 300 personer som arbetar med hangarbygget, säger Markus Sölvenäs, distriktschef på Skanska, till Sydöstran.

Kontraktet med beställaren Fortifikationsverket skrevs under på tisdagen.

– Vi firade faktiskt med tårta, det är fantastiskt roligt att vi har fått den här ordern, säger Markus Sölvenäs.

Redan inom ett par veckor etablerar Skanska sig på byggplatsen i flottiljområdets norra del. Markentreprenadarbeten inleds i närtid och lagom till semestern ska byggföretaget ha upprättat en organisation som möjliggör byggstart.

Framöver kan det också bli aktuellt med nyrekrytering av byggnadsarbetare.

– För vår del kan det i alla fall handla om fem personer. Men även våra underentreprenörer lär behöva mera folk, säger Sölvenäs.

Den nya helikopterhangaren ingår i det så kallade Ronnebypaketet, som är en statlig investering på ny infrastruktur och nya byggnader på F 17 på totalt närmare 700 miljoner kronor. Regeringen tog investeringsbeslutet för två år sedan och just nu byggs bland annat ett nytt flygledartorn på flygplatsen.

Skanska ska alltså bygga den nya helikopterhangaren, med tillhörande administrationsutrymmen och möteslokaler. Byggnaden får en bruttoyta på 21 000 kvadratmeter och ska rymma 17 helikoptrar.

Den nya anläggningen ska vara i bruk före sommaren 2017.