Solen ska lysa över Ronnebys vänorter

Ronneby Artikeln publicerades
Här, på framsidan av stadshuset, kan den nya vänortsparken anläggas.
Foto: Jens Svensson
Här, på framsidan av stadshuset, kan den nya vänortsparken anläggas.

Minnesmärkena över Ronnebys utländska vänorter ska få en ljusare placering – framför stadshuset.

För ett antal år sedan anlades en så kallad vänortspark bakom stadshuset, norr om Gamla Karlshamnsvägen. Enligt centerpartisten Gilbert Nilsson är platsen nu igenvuxen med stora yviga träd som skymmer minnesmärkena.

I fjol föreslog han i ett medborgarförslag att kommunen ska flyttas till stadshusets västliga entréer för att göra de lättare för både Ronnebybor och turister att hitta dem. Han menar även att detta hade varit både en ljusare och mer representativ plats.

Det tycker även stadens politiker – som föreslår att minnesmärkena ska flyttas till grönområdet framför stadshusets entré.

– Jag är glatt överraskad att de är eniga om förslaget över blockgränserna. Och att de föreslår att vänortsparken ska flyttas till stadshusets entré, ja det är ju en honnörsplats, säger Gilbert Nilsson till Sydöstran.

De befintliga minnesmärken är bland annat en vägvisarstolpe med vänorternas namn med avstånd i kilometer, en äldre gatlykta från Berlin och en sten med den tyska staden Schopfheims stadsvapen.

– Det här är ganska stort i våra vänorter och vi vet att vi har många besökare och turister som vill titta på minnesmärkena. Då är det kul att kunna uppmärksamma dessa, säger kommunstyrelsen ordförande, Roger Fredriksson (M).

Ronneby kommuns vänorter är Mänttä i Finland, Aakirkeby på Bornholm, Höyanger i Norge, Elblag i Polen, Berlin-Zehlendorf i Tyskland, Schopfheim i Tysland och Slavsk i Ryssland.