Jas-plan störtade utanför Kallinge

Ronneby Artikeln publicerades
Foto: Mattias Mattisson

Ett JAS-plan har störtat norr om Kallinge strax innan klockan 10 under tisdagsmorgonen.

– Piloten mår efter omständigheterna väl, säger Marie Tisäter, kommunikatör vid Försvarsmakten till Sydöstran.

SOS larmade klockan 9.41 om ett flyghaveri utanför Möljeryd i Ronneby kommun.

Swedavia bekräftar ”att det har skett en militär incident” utanför Ronneby flygplats.

Enligt uppgifter till Sydöstran ska ett flygplan ha störtat i Möljeryd utanför Kallinge.

Försvarsmakten bekräftar att det handlar om ett JAS-plan som har krockat med en fågel och därefter störtat till marken.

– Planet kraschade i en skog, åtta kilometer norr om Ronneby, där pågår just nu släckningsarbete.

– Piloten är förd till sjukhus och mår efter omständigheterna väl, säger Marie Tisäter, kommunikatör vid Försvarsmakten, till Sydöstran.

Foto: Mattias Mattisson
Räddningsfordon är på plats vid Möljeryd.
Foto: Mattias Mattisson
Räddningsfordon är på plats vid Möljeryd.

Enligt Swedavia ska flygkraschen inte påverka den civila flygtrafiken.

Efter flygkraschen har det börjat brinna i ett skogsområde som räddningstjänstens styrkor från Karlskrona och Ronneby nu bekämpar.

Även polis och F17:s egen räddningstjänst har larmats till platsen.

Sydöstrans reporter har sett en stor rökpelare och även mött två militärjeepar samt en ambulans nära platsen för flyghaveriet.

F17 höll en pressträff om flygkraschen klockan 11.30 på Ronneby flygplats där de bland annat uppmanade allmänheten att hålla sig borta från kraschplatsen.

Texten uppdateras.

 

Fakta

Tidigare Gripen-olyckor

Tisdagens haveri är inte det första med Gripen. Här är ett antal olyckor och tillbud som inträffat sedan flygplanstypen introducerades.

1989, den 2 februari, havererade ett flygplan som användes för tester i samband med en landning på Saabs flygfält i Linköping.

1993, den 8 augusti, inträffade en av de mest kända olyckorna med en Jas 39 Gripen. Det var under en uppvisning under Vattenfestivalen i Stockholm som ett Gripen med nummer 39-102 kraschade inför en stor publik.

1999, den 20 september, havererade ett Gripen från Sakraborgs flygflottilj över Vänern. Olyckan inträffade i samband med en övning.

2005, den 1 juni, havererade ett flygplan sydost om Utklippan vid Blekinges kust. Piloten sköt ut sig och klarade sig oskadd.

2007, den 19 april, utlöstes en raketstol utan avsikt och orsakade ett haveri vid Vidsels flygplats utanför Älvsbyn i Norrbotten. Olyckan inträffade i samband med en övning.

2007, den 3 oktober, inträffade ett tillbud efter att två plan, ett Jas 39D och en civil Saab 340, var nära att kollidera med varandra. Händelsen inträffade utanför Nybro i Kalmar län.

2008, den 3 oktober, vek sig noshjulet på en Gripen vid en landning på Blekinge flygflottilj F17.

2009, den 6 augusti, buklandade en pilot vid F17 efter att piloten inte fällt ut landningsställen. Planet fattade eld men ingen kom till skada.

2010, den 31 maj, havererade ett flygplan efter en motorprovkörning på Norrbottens flygflotttilj.

2015, den 19 maj, inträffade ett haveri när ett Jas 39D tillhörande det ungerska flygvapnet gjorde en buklandning. Planet kunde räddas och återställas.

2017, den 14 januari, totalhavererade ett Gripenplan i Thailand under en flyguppvisning vid Hat Yai internationella flygplats. Piloten omkom i samband med kollisionen med rullbanan och blev med det den första och hittills enda som avlidit i samband med en Gripen-olycka.

2018, den 21 augusti, ett Jas 39C havererar efter en fågelkollision. Piloten skjuter ut sig och planet kraschar i ett skogsparti.

Källa: Wikipedia

Visa mer...

 

Foto: /TT
Foto: Mattias Mattisson