Sprinkler vattenfyllde skola - 21-åring frias i brist på bevis

RONNEBY Artikeln publicerades
Foto:Mattias Mattisson

En utlöst sprinkler orsakade stora vattenskador på gymnasieskolan Knut Hahn. En 21-årig man frias nu från den anklagelsen - men döms för att ha stulit ett par skor.

Det var i februari i fjol som det började spruta vatten från en sprinkler inne på en toalett på gymnasieskolan Knut Hahn. När räddningstjänst kom till platsen rann det vatten på golvet, ut i korridoren och ner till nästa våning.

En stor yta av skolan blev fuktskadad och under sommaren fick en omfattande renovering göras. Vattnet som rann ut orsakade skador för totalt 70 400 kronor.

Räddningstjänst på plats konstaterade att sprinklern blivit utlöst genom att någon värmt upp den, förslagsvis med en tändare.

En elev på skolan såg en man som kom ut från toaletterna i direkt anslutning till att sprinklern gick i gång. Hon tog upp sin mobiltelefon och började filma men mannens ansikte syns inte på filmen.

Även personal, en rektor samt en samordnare, uppmärksammade en man som kom ut från den gång där det finns toaletter.

Den nu 21-årige mannen pekades senare ut som den person som setts vid toaletterna, i samband med händelsen, i en skolkatalog.

Mannen själv säger i förhör att han inte har något minne av att han skulle ha befunnits sig på platsen och nekar till brott.

Enligt Blekinge tingsrätt är det mycket som talar för att det är 21-åringen som satt i gång sprinklern och därmed orsakat vattenskadan på gymnasieskolan.

Men i brist på bevis, där vittnenas uppgifter i vissa fall är motsägelsefulla, råder det visst tvivel huruvida 21-åringen är rätt gärningsman. Enligt tingsrätten ska han därmed inte dömas för brottet, som rubriceras som grov skadegörelse.

Däremot döms mannen till villkorlig dom och dagsböter för att ha stulit två par skor, för sammanlagt 3 398 kronor, i en affär i Karlshamn i augusti i fjol.