Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Stad och landsbygd möts i nytt integrationsprojekt

Med målet att integrera fler nyanlända går nu föreningar, kyrkan och kommunen ihop i ett nytt och omfattande samverkansprojekt.
– Vi vill att de ska knyta kontakter och förstå att språket är viktigt för att komma in i samhället, säger projektledare Jenny Ryberg.
Ronneby • Publicerad 17 april 2018
Nytt integrationsprojekt i Ronneby kommun startar till sommaren.På bilden från vänster: Tarek Saad Elden, Henrik Lövgren, Erika von Buxhoeveden, Sandra Scheerlig, Jenny Ryberg, Ola Pagels, Tommy Ahlquist och Anders Gustavsson.
Nytt integrationsprojekt i Ronneby kommun startar till sommaren.På bilden från vänster: Tarek Saad Elden, Henrik Lövgren, Erika von Buxhoeveden, Sandra Scheerlig, Jenny Ryberg, Ola Pagels, Tommy Ahlquist och Anders Gustavsson.Foto: Emma Gunler

”Tillsammans för en äkta integration” är namnet på det nya projekt som ska hjälpa nyanlända in i samhället. Bygd i samverkan och IOGT-NTO har fått närmare en miljon kronor i stöd av länsstyrelsen för projektet.

Tillsammans med Ronneby kommun och Svenska kyrkan planeras det nu för allt från digital samhällsorientering och språkundervisning till samhällsvandringar på exempelvis bibliotek och i mataffärer. På så vis ska de nyanlända få viktig information om Sverige, rättigheter och skyldigheter.

Annons

– En stor fördel med projektet är att vi kan ta fram gemensamma program mellan de olika parterna. Vi når också en mycket större målgrupp nu när vi har ett större samarbete, säger Jenny Ryberg.

Den primära målgruppen i projektet är asylsökande – men även nyanlända med uppehållstillstånd. Runt 300 asylsökande är i dagsläget bosatta i Ronneby kommun.

– Det svåraste för oss är att nå ut med informationen till dem eftersom vi inte vet var alla bor. Det är inte bara att sätta upp en lapp, säger Ryberg.

En viktig punkt som lyfts fram är betydelsen av att få med fler i föreningslivet.

– Jag är själv invandrare och just föreningarna är länken till gemenskap. Vi vill att de ska anpassas i samhället och i Sverige träffar vi inte främmande människor hemma hos varandra, där har föreningarna en viktig roll, säger projektledare Erika von Buxhoeveden.

Mellan åren 2015 och 2017 kom nästan 1 800 nyanlända till Ronneby. Av dessa bor alla utan elva stycken kvar. Att jobba aktiv för att få fler att stanna i kommunen är en del i projektet.

– Sedan är det en stor utmaning i att hitta bostäder och arbete men det finns en enorm potential. Ronneby har ett gott rykte, säger kommunens integrationsstrateg Tommy Ahlquist.

– Men vi gör dem ”jobbredo” genom samhällsorientering, fyller Henrik Lövgren i, som ansvarar för projektets digitala verksamhet.

Projektet pågår mellan juni 2018 och maj 2019.

Emma GunlerSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons